Експерт: Ужас! Всеки ден има теч на ЕГН-та

Експерт: Ужас! Всеки ден има теч на ЕГН-таВ понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от приходната агенция. Засегнати са близо 5 милиона граждани. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

Според програмиста и създател на „Софтуерен университет“ Светлин Наков такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите.

„Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. В случая става въпрос за служител, който работи или в НАП или в министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър“, разкри пред „Здравей, България“ Светлин Наков.

По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността.

„Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация“, уточни още Светлин Наков.

В единия файл има 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора, т.е. някой е гледал и е правил справка дали някой не е декларирал имот на починал човек.

Това са частични данни, примерно кой е подал данъчна декларация през 2010 г.

Според него явно той, който е пуснал данните, е искал да обърне внимание на това, че защитата на личните данни не е добра.

Иначе, ако е искал да злоупотреби, той би ги продал на черния пазар, смята Наков.

Според него има три варианта за това как са изтегли данните – ядосан служител ги е пуснал в публичното пространство, някой от IT отдела си е дал лаптопа за ремонт, хакер е сканирал много компютри.

„Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата“, поясни Наков.

Според него за щастие тук се става въпрос за митнически регистри.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico