ДПС: Хората ще скрият прасетата

ДПС: Хората ще скрият прасетатаМерките на властите са закъснели. Това заяви пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия депутатът от ДПС Бюрхан Абазов. Така той коментира кризата около чумата по свинете.

Започнаха да налучкват някои от мерките, изтъкна той. По думите му няма физическа охрана около зоните със заразени животни в селата.

Той прогнозира, че хората ще се опитат да си спасят прасетата, пренасяйки ги в други села. Нашите власти не могат да парират първичното огнище, смята Абазов. В момента не трябва да се търси отговорност, а на по-късен етап.

Трябва да направим всичко възможно да не допуснем заразата да премине в Южна България, посочи депутатът. Според него обаче не се правят нужните мерки в тази посока.

Държавните институции не сработиха в критична ситуация, категоричен е депутатът от ДПС.

Партията му е притеснена от екологичните последици от загробването на убитите прасета.

Припомняме, че вчера от БАБХ съобщиха, че всички прасета във видинския квартал „Нов път“ са рискови.

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22. 20 са регистрираните случаи при дива свиня.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни са пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положение – Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico