Политолог: Течът в НАП ни отдалечи от Шенген и еврозоната

Политолог: Течът в НАП ни отдалечи от Шенген и еврозонатаДоскоро основният лайтмотив на българските политици и институции беше, че България е подготвена за присъединяване към Шенгенското пространство, но конкретни политически интереси я възпират. Начинът, по който изтекоха данните на 5 млн. граждани, категорично не говори за каквато и да е техническа подготовка, не само за членство в Шенген, но и за присъединяване към която и да е система, изискваща минимални нива на сигурност. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV.

Панчугов коментира причините българите да не се чувстват „достатъчно европейци“ според последно изследване на Евробарометър.

„Няма как, когато политиците използват Европейския съюз (ЕС) като оправдание за собствените си провали, да очакваме българите да се чувстват европейци.

Втората линия е по отношение на работата на институциите у нас, добави гостът.

„Българските институции като че ли винаги са след събитията. Те винаги са изненадани от нещата, които се случват у нас“.

Според политолога предстоящите местни избори ще са най-горещата тема в следващия политически сезон у нас, а създаването на политическа партия от телевизионния водещ Слави Трифонов няма кардинално да промени настоящата картина.

„Трифонов отдавна има политически амбиции. Истинският момент за спечелването на много силни позиции обаче беше след неговия референдум“.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico