Журналисти и общественици: Отстраняват журналистите, които са с критично мислене

Журналисти и общественици: Отстраняват журналистите, които са с критично мислене“Хората, които са неудобни, гледат да ги отстрелят, колкото се може по-бързо. Докато имаме възможност ще говорим това, което смятаме за правилно. Силвия действително е един от най-ценните хора в Радиото и изобщо в журналистиката“, това заяви журналистът от БНР Петър Волгин пред Сашо Диков по време на протеста в защита на журналистката от БНР Силвия Великова, която бе отстранена от своята позиция, а после бе върната. След разразилия се скандал, последва и оставката на директора на “Хоризонт“. Журналистът Сашо Диков излъчи интервюто с Волгин, както и с други журналисти и общественици, в своето предаване “ЕвроДикоФ“, което се излъчва по ТВ Евроком.

“Има много сериозен опит, всички журналисти, които имат критично мислене, въпроси и памет, да бъдат по един и друг начин отстранени от ефира, в който могат да се изявяват. Случаят със Силвия Великова е брутален пример за това“, това заяви пред Диков журналистката Миролюба Бенатова, която наскоро напусна “Нова телевизия“ заради новите незадоволителни условия, които ѝ бяха предложени от новата управа на телевизията.

“Честно казано съжалявам, че няма хора извън журналистическата гилдия, защото това би трябвало да касае всеки един гражданин на тази държава. Това, което ме кара да изляза е заличаването на всяко различно мнение в тази държава. Не само това, което се случва в журналистиката, а и в прокуратурата. Съжалявам, че не съм билa на други протести, по една или друга причина“, каза журналистката Лора Крумова пред Диков. Водещата от “Нова телевизия“ в момента е по майчинство.

Сред протестиращите журналисти бе и кандидатът на “Демократична България“ за кмет на София арх. Борислав Игнатов. Той бе попитан от Диков за скандала, който предизвика сайта ПИК, публикувайки интимни снимки на неговата приятелка. В конкретика Диков попита Игнатов дали ще съдят ПИК, като кандидатът за кмет на София му отговори така: “Да, разбира се, ще ги съдим. Утре имаме среща с юридическия екип. Ще заведем искове и то по няколко закона – Защита на личните данни, клевета, обида, дискредитация“, заяви арх. Игнатов пред Сашо Диков, като отбеляза, че някои от нещата в публикациите на сайта ПИК са и за наказателна отговорност, тъй като посредством тях се опитват да го накарат да се откаже от кандидатурата си за кмет на столицата.

“Тук съм, защото познавам Силвия Великова от много години, Има едно древно антично понятие, което се нарича “паресия“ – да говориш истината в лицето на овластения. Това е Силвия. Огромен удар срещу нашата свобода е това“, заяви пред Диков един от лидерите на “Демократична България“ Христо Иванов, който също беше на протеста.

Иванов говори и по други теми: “Виждаме и на протеста, пращането на бригади, яки момчета, които трябва да подменят протеста“.

За шпионския скандал Христо Иванов заяви: “Досега няма нито едно доказателство, че са издали класифицирана информация. Прави се, за да се осигури гладкото назначаване на Гешев“.

На въпрос дали той и ген. Атанас Атанасов са се срещали с Борисов, бившият правосъден министър отговори така: “Категорично не сме били на среща на Борисов. Единственият контакт, който съм имал с Борисов в последните месеци, Плевнелиев разказа пред “ 24 часа“, ние отказахме сътрудничество с ГЕРБ в София за местните избори. Бяхме с представители на американската мисия“.

“Стана бързо и без мотиви. Всички разбраха впоследствие, за направената промяна. В Радиото гилдията и колегите започват подписка в подкрепа на Силвия Великова. Рокада всъщност няма, после се оказа, че тя е върната. Ръководството има право да прави каквото поиска, но трябва да обясни защо прави тези промени. В Радиото няма страх. Който се страхува, няма място в Хоризонт“, това заяви от своя страна журналистът от БНР Даниел Минков. Диков излъчи разговор с него в своето предаване “ЕвроДикоФ“, но не от протеста пред сградата на БНР, а в кулоарите на парламента.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico