АЕЦ „Белене“ не е руска, а българска централа

АЕЦ „Белене“ не е руска, а българска централаМожем да направим много добра атомна централа. Имаме два български реактора. Не бива да се говори за руска централа. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българо-американската търговска камара.

По думите му това би било един красив проект. Мощни компании били заинтересовани от АЕЦ „Белене“. Ние като собственици можем да си търсим партньорите, каза той и допълни, че трудно се вземат геостратегически решения, каза премиерът.

„Имаме много голям шанс да направим голям проект. Имаме два български реактора, така че тази догма „руска централа“ не върви. На 100% сме си ги заплатили, те са български. Американски турбини, френско-германско оборудване при електрониката. Аз мисля, че това би бил един много красив проект“, заяви премиерът.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че към днешна дата е оптимист за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“.

„Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица. Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион“,коментира енергийният министър пред БНТ.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico