Кателиева: Агресията спрямо медицинските специалисти ескалира

Кателиева: Агресията спрямо медицинските специалисти ескалираАгресията спрямо медицинските специалисти ескалира, все пак вече имаме случай на убит фелдшер на работното му място. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в интервю за Агенция „Фокус“.

„За съжаление вече е факт, има един убит медицински фелдшер в село Орешак, Тополовградско на работно му място, в кабинета му. Да не говорим, че този човек е на 72 години, да не говорим, че въобще на тази възраст не трябва да е там, а в пенсия и да си почива от тежката работа, която е извършвал години наред в помощ на хората.

Този човек е убит на работното си място. Каква е гаранцията, че няма да има и други по спешните отделения, по адресите, когато ходят спешните екипи?“, запита Кателиева.

Тя посочи, че агресията е проблем на цялото съвременно общество.

„Има я навсякъде: на улицата, в училище, в магазина, в домовете. Има изключителна ескалация на домашното насилие, както и на насилието между деца в училищата, както и по пътищата. Тази агресия прераства в лечебните заведения. Имайте предвид, че причината за тази агресия донякъде се крие в това, че моите колеги са преуморени, обезверени, те не знаят за какво ходят на работа, не са сигурни дали ще се върнат живи и здрави вкъщи.

Много от тях от преработване и стрес правят инфаркти, инсулти на работно си място. Или откриват твърде късно, че са болни от злокачествени заболявания и някакви други заболявания, които просто те не са имали възможността да диагностицират навреме. Проблемът на нашето общество според мен е, че гледа на здравните работници като на даденост“, допълни още тя.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico