Очи в очи: Словесни „престрелки“ между Фандъкова и Манолова в ефир

Очи в очи: Словесни „престрелки“ между Фандъкова и Манолова в ефирКандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС Йорданка Фандъкова и конкурентът ѝ Мая Манолова влязоха в разгорещен предизборен дебат в ефира на „Канал 3“ и радио К2.

„От какво има нужда София в този момент? Да ускорим промяната с опит и професионилзъм и конкретни решения. Това съм аз, това предлагам – да завършим стратегическите проекти, на второ място важните задачи- които се нуждаят от много последователност и много поректи- кварталите, въздуха, чистотата на въздуха, реформа в администрацията, да улесним хората и бизнеса.“

На свой ред Манолова поиска от Фандъкова да изпълни 4 приоритета, ако стане отново кмет на столицата – да отвори врати за гражданите, да се покаже публичност на заседанията на общинският съвет, публичност на търговете, четиригодишна програма за изграждане на тротоари, детска градина за всяко дете

„Качеството на въздуха е най-важният проблем за София, който и най-трудно се решава, защото няма една мярка, която да го реши. Четири важни неща – информация, намалявена на трафика, подмяна на печките на дърва и въглища, разширяване на зелената система. По отношеине на градския съвет сме напреднали много, получихме потвържедние от Европейската сметна палата. В реално време хората могат да следят качеството на въздуха“, обясни Фандъкова.

По отношение на темата за градската среда Фандъкова посочи, че най-важната задача е да промени Общия устройствен план.

„Да оправим кварталите, да определи местата на високите сгради, направихме промени в закона през 2018 г., продължаваме да работим, направихме и разработихме споделена визия с гражданите, която ще бъде в основата на общия устройствен план, който трябва да бъде приет до края на годината от общинския съвет“, заяви Фандъкова.

„Единственията законен начин да се изхарчи и един лев е Законът за обществените поръчки, в Столичния съвет има съвет, който следи за поръчките, има представители на всички партии. На второ ниво в комисиите се канят общински съветници с цел прозрачност. В момента могат да се видят всички договори ипротоколи за поръчките, предстои въвждането на електронни обществени поръчки и столичната община е напълно готова да ги промени“, обясни столичният кмет.

„Не казвам, че обществените поръчки се правят от Фандъкова, а от този, който реално управлява София“, каза от своя страна Манолова.

Що се отнася до екипа, с който Йорданка Фандъкова ще работи, тя посочи, че хората са ясни, имат свои имена, предложила е промяна, защото София има нужда от промяна, затова и наред с предложенията за общински съветници от ГЕРБ е заложила на хора, утвърдени в своите професии. Тя посочи, че предвижда промени в структурата и на нейния екип.

„За съжаление отново чух много внушения, автобусът, който показа г-жа Манолова, е тестов автобус, не зная кой ще спечели поръчката, разбирам, че това е начин да води своята кампания г-жа Манолова“, каза Фандъкова.

„Важно е да кажа, че с пълен политически консенсус сме, търсим международен инвеститор, който да инвестира в „Топлофикация““, заяви Фандъкова и обясни, че качеството на транспорта е видимо в града, а кметът не избира, кой да спечели обществена поръчка.

Манолова пък обясни, че един от големите проблеми в столицата е начинът, по който се пилеят парите в София и предварително се знаело, кой ще спечели обществената поръчка, защото имало по един участник.

Фандъкова попита опонента си, след като зад нейната кандидатура стоят различни партии, кое от програматана БСП няма да изпълни: „Нямам ангажимент да изпълня програмата на нито една партия, а програмата, която написахме с гражданите. Ще изпълня предложението всяко дете да има детска градина, те предлагат мярка, която е по-скоро дясна, да се направи партньорство с частните датски градини“, каза Манолова.

„Вие сте опитен политик, отлично знаете как се подреждат партийните листи, първо се правят номинациите, ръководството ги утвърждава, но този път имах възможността сама да предложа и външните кандидати и да бъде утвърдена листата така, както аз я предлагам“, отговори Фандъкова на въпроса на опонента си в студиото как работи с предварително зададена листа.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico