Директорът на Бургаския затвор излъгал пред БНР

Директорът на Бургаския затвор излъгал пред БНРВъв връзка с публикацията на „Либерта“ – „Арестантите в Бургаския затвор обявиха гладна стачка, третирали ги като осъдени лица“ – директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров е коментирал казуса пред БНР – Бургас.

Пред Българкото национално радио Мангъров казва: „Няма никакво напрежение, а само претенциите на няколко души“. Това негово твърдение не отговаря на истината. Случаят не касае „няколко човека“. „Либерта“ разполага с декларация на гладуващите арестанти, която е подкрепена с трите имена на над 40 от тях.

Лицата, изтърпяващи мярката „Задържане под стража“, не са с влезли в сила ефективни присъди. Те не са затворници и са невинни до доказване на противното пред Българският съд, който има правомощията да отсъди виновността или невинността им. Третирането на арестантите като затворници противоречи на Европейското законодателство, а срещу стрната ни има достатъчно осъдителни присъди от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) точно по казуси, свързани с българските затвори.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico