Отново без наказания! Басейновата дирекция би отбой за река Вит

Отново без наказания! Басейновата дирекция би отбой за река ВитМоже да се предполага, че е имало нерегламентирани действия в река Вит, но понеже не са хванати в момента на проверката, няма как да се наложат наказания, това съобщиха за bTV от Басейнова дирекция „Дунавски район“.

Припомняме, че вчера се появи информация (придружена с видео доказателства), че багери копаят коритото на река Вит, за да вземат речна баластра за строежа на АМ „Хемус“, което може да доведе до екологична катастрофа. След подадения сигнал от РИОСВ и Басейнова дирекция разпоредиха разчистването на реката да бъде прекратено.

Днес сутринта пък премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на АМ „Хемус“ с култовата си джипка и се закани на строителите, че ще има санкции, ако „пак го скарат с еколозите“.

От Басейнова дирекция „Дунавски район“ посочват, че зоната, в която се извършват почистващите дейности, е защитена. Те обясниха, че в момента коритото на реката не може да се определи точно, тъй като има маловодие. Нанесените щети щели да се изяснят след мониторинг на РИОСВ.

От Областната администрация в Ловеч са изискали документи на фирмата, която е извършвала дейности в коритото на реката с тежки машини.

Жителите на село Ъглен се опасяват, че може да се стигне до наводнения, понеже речната тераса е компрометирана. Те настояват дори действително да става дума за почистване на коритото, да бъде проверено къде е стоварен инертният материал, за да се избегнат спекулациите, че той ще бъде вложен в строежа на новата отсечка на АМ „Хемус“.

Местните жители са категорични, че не е редно да има изсичане на дървета в защитена зона, каквато е поречието на река Вит. Те са готови на протест заради опасността от екокатастрофа.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico