Данаил Кирилов: Темата за ревизия на приватизацията бе поставена от Бойко Борисов

Данаил Кирилов: Темата за ревизия на приватизацията бе поставена от Бойко БорисовДнес внесох аргументите си, след като ми бе предоставена цялата преписка за извършена предварителна проверка от Инспектората към ВСС, поискана от г-н Сотир Цацаров, касаеща действията на съдия Андон Миталов. Запознах се с цялата документация. Всяко едно от твърденията ми днес бе обоснованo със заключения в преписката“, това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването „Панорама“ по БНТ.

“Има безспорни доказателства за извършени много сериозни нарушения от страна на съдия Миталов. Става дума за освобождаването на Николай Малинов, за да пътува до Русия. Съдията е присъдил едно временно изключение за въпросното лице“, заяви още по темата правосъдният министър.

По неговите думи, съдия Миталов е допуснал процесуално нарушение, изключвайки изцяло прокуратурата.

“Има сериозни притеснения за разпределянето на делото. Никой не е правил преценка, дали при излизане от България, лицето няма да се укрие. Има още множество други процесуално-технически нарушения. Ако се докаже корупция, тя е престъпление, като ще е извън обхвата на решението, което може да вземе висшият кадрови орган. Аз исках да върна топката в игралното поле на съдебната система, защото се касае за авторитета на съда, а дори и на цялата държава“, аргументира се Кирилов.

“Приемам, че това е една много навременна приятелска помощ от страна на САЩ“, каза още той.

Попитан има ли координация между правителството и акциите на новия главен прокурор Иван Гешев, правосъдният министър отговори така: “Прокуратурата е част от независимата съдебна система, но няма как да не съдейства на МВР. Борбата с престъпността изисква взаимодействие между институциите.“

Във връзка с евентуална ревизия на приватизацията по време на Прехода, Кирилов каза следното: “Тази борба започна преди две години. Темата беше поставена от г-н Бойко Борисов и изследвахме практиката на други европейски държави. Темата бе разгледана в правната комисия в Народното събрание. Целта е да се изчисти миналото в този период. Г-жа Нинова беше наш пръв адресат за тези разследвания, но не получихме отговор. Трябва да се съобразят много правни аспекти, но сме готови да работим за постигане на резултат.“

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico