Врачанка изкара карантина в Ухан и в Германия

Врачанка изкара карантина в Ухан и в ГерманияВрачанка се оказа в огнището на заразата и в Китай, и в Германия, и преживя карантина на два континента, съобщава „Булнюз“.

Да живееш в изолация – това е нещо, което студентката Преслава П. познава добре. Врачанката бе на специализация в Ухан в момента, в който пламна епидемията от COVID-19. Там остава затворена две седмици – през втората, без изобщо да излиза, с храна, доставяна до вратата ѝ. Връща се в Германия, където две седмици е под карантина в казарма, преобразена в хотел и има право да излиза само за кратко пред сградата.

На въпроса как китайците и европейците приемат извънредното положение, Преслава отговaря, че в Щутгарт хората не приемат насериозно нещата. Излизат навън, не носят маски, не спазват дистанция, използват обществен транспорт, пазаруват. В Щутгарт Преслава дори е станала обект на тормоз заради маската си.

Врачанката е споделила, че в Германия се чувства застрашена, защото дори да спазва мерки, има опасност, излизайки навън да се запаси с продукти, да се зарази, защото другите не ги спазват.

Неспазването на ограниченията Преслава си обяснява не само с лекомислието на европейците, но и с подхода на властите, които са обявили, че е вероятно да се разболеят около 70% от населението. Тя напомня, че за разлика от Китай, Европа няма ресурса да строи болници, да мобилизира огромен брой лекари и да лекува голям брой пациенти едновременно.

Като човек, прекарал повече от месец затворен между четири стени, Преслава съветва хората да си намерят занимания, докато са у дома, за да оползотворят, а не да пропилеят времето – например, тя се е записала на онлайн курсове, прави упражнения, чете книги, играе настолни игри.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico