Омбудсманът: Глобите от 5000 лева в парковете ще паднат в съда

Омбудсманът: Глобите от 5000 лева в парковете ще паднат в съдаЩе се обърна към ВСС с въпрос докъде е стигнал процесът по електронно правосъдие. Това каза в интервю за „Дарик радио“ омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от „Фокус“.

Тя припомни, че по време на кабинета „Борисов 1“ в качеството си на правосъден министър е разработила проект на закон за задвижване на процеса по създаване на електронно правосъдие, но той не е бил разгледан поради оставката на правителството. По думите на Ковачева е изключително важно за хората такава система да заработи ефективно.

„Това е важна тема. Съдът е този, който най-ефективно като крайна мярка защитава правата на хората“, обясни омбудсманът.

Според Ковачева глобите за посещения в парковете в размер на 5 000 лева, преди да бъдат редуцирани, са били прекомерни и те ще бъдат отменени в съда.

От екипа на омбудсмана в момента изготвят и становище относно разпоредбите от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка от Министерския съвет, за които държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд.

„Конституционният текст е ясен, че основни права могат да се ограничават само със закон. Въпросът е дали мерките ще стъпят на приетия закон. Има и права, които не могат да бъдат ограничавани изобщо“, допълни Диана Ковачева.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico