Четат присъдите по делото „EVN“

Четат присъдите по делото „EVN“Очаква се днес Специализираният наказателен съд да обяви присъдите по делото „EVN“, съобщи Българското национално радио. Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество „EVN“ са министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружество „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

Миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата, без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт, Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в „EVN” , а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват дружеството „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по скайп, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере. Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото „EVN“ бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала, допълва БНР.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico