Едва 15 български пилоти летят в момента

Едва 15 български пилоти летят в моментаАко гледаме българския пазар, реално 90% от пилотите са без работа. България в момента са останали 15 човека, летят само 15 пилоти. В световен мащаб е изключително тежко. Това заяви пилотът от правителствения ”Авиоотряд” 28 Йордан Колев пред БНТ.

Положението на световната авиоиндустрия е изключително тежко. Гражданската авиация никога не е била излагана на подобни негативни влияния от края на 50-те години на миналия век, когато започва мащабното ѝ развитие, посочи още той.

„Нито атентатите във Вашингтон и Ню Йорк, нито SARS епидемията преди 15 години, успяха толкова дълбоко да повлияят на индустрията“, подчерта той.

Отрасълът е тотално блокиран – гражданските полети, които се реализират в момента, са под 15%, обобщи пилотът и уточни, че карго операторите не са спирали дейността си, даже някои компании са увеличили обема на полетите заради затворените сухопътни граници.

По думите му „авиацията, такава каквато я знаехме до миналото лято, приключи“.

„В обозримото бъдеще – 3 до 5 години, ще има възстановяване. Много играчи, обаче, вече няма да са на пазара, а оцелелите ще искат по най-бързия начин да излязат на черно. Това ще е за сметка на пътниците, цените на всичко ще се повишат“, прогнозира Колев.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico