Ден 24: Протестиращите искат оставки, протест и пред дома на премиера

Ден 24: Протестиращите искат оставки, протест и пред дома на премиераАнтиправителствените протести у нас продължават вече 24 дни. Хиляди протестиращи от цялата страна и чужбина искат оставката на правителството, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Традиционно в София недоволстващите се събраха в Триъгълника на властта. Остава блокирано и кръстовището на „Орлов мост“, където вече трети ден е разположен палатков лагер. Денонощие вече продължава и блокадата на пътя Стара Загора – Хасково, предаде bTV.

От СДВР съобщиха днес, че ще бъде намален броят на полицаите, които охраняват протеста, тъй като са зачестили положителните проби за коронавирус сред служителите на МВР.

“Ако тази олигархия и олигархичните кръгове не се махнат от България, ние ще живеем на площада. Това е”, смята проф. Александър Кьосев, цитиран от БГНЕС.  На протеста той е със сина си Павел, роден през 2005 г., който също изразява недоволството си. “Няма леви, няма десни, на всички сме ви бесни”, гласи надписът на един от плакатите, а протестиращите продължават със скандиранията “Оставка”, “Мафия” и “Мутри, вън”. “Прави ми впечатление, че гражданската енергия в провинцията се увеличава, а в София леко стихва”, смята друг протестиращ.

Около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската инициатива “Системата ни убива” поеха на автошествие под наслов “Борисов, тук сме!” от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори, съобщи БНР. Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи “Оставка!” до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи. Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пише “Оставка”, листове с надписи „Ти уби бъдещето на децата ни“ и „Ти уби свободата на словото“, както и цветя.

Протестиращите традиционно започнаха да се събират пред Президентството в 19 часа. Техните искания остават същите. Под прозорците на властта също е организиран палатков лагер, а протестиращите са категорични, че ще останат, докато не бъдат постигнати техните искания. Палатков лагер блокира площад „Орлов мост” трети пореден ден. Той ще остане безсрочно, а протестиращите са категорични, че ще си тръгнат, когато исканията им бъдат изпълнени. През кръстовището се пропускат само линейки, но не и автомобили на градския транспорт.

„Удържахме на вятъра и на дъжда и това пък, ако ни плаши, абсурд. Оставка на цялото правителство, а не рокади в правителството. Не съм доволен от корупцията. Това е най-тежкият им грях, освен всички останали…Искаме оставка на Бойко Борисов, на Гешев и тогава ще си тръгнем оттук, за да започнем да градим една нова България, България на Левски, чистата и свята република, каквато след него за съжаление не е имало. Докато не подадат оставка и Гешев и правителството, бих добавил и Кошлуков“, заявиха пред БНР протестиращи в Триъгълника на властта. 

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico