Д-р Маджаров: Терапията е индивидуална, самолечението е опасно

Д-р Маджаров: Терапията е индивидуална, самолечението е опасно“Самолечението е опасно. Терапията винаги е индивидуална. Преди да изпише лекарството винаги лекаря се съобразява със самия пациент”, каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той препоръча да не се приемат лекарства, които са изписани на друг пациент.

Той отбеляза, че медийните изяви на медицински лица не са възприемани от хората като реклама, а като препоръка, базирана на авторитета на съответния лекар:

“Колеги, не правете това, колкото и да изглежда съблазнително и колкото да ви питат как точно да се лекува. Има си препоръки, които са общовалидни – спокойствие, почивка, чайчета – това са неща, които могат да се препоръчват като общовалидни. Всичко друго, което е терапия, а още повече и се продава – в някои случаи граничи с търговска реклама”.

Д-р Маджаров припомни, че във време на епидемия първото нещо, което трябва да се направи, е да си останем вкъщи и да не разнасяме заразата:

“Второто нещо – прегледът на един пациент включва снемането на анамнеза, добрият разпит на пациента е напълно достатъчен в условия на пандемия, когато основните симптоми са ясни на всички”.

По думите на лекаря точно това е и т.нар. лекуване по телефон от личните лекари – снемане на анамнеза. Той подчерта, че личните лекари много добре познават хората, които са техни пациенти, знаят другите им заболявания и могат много добре да преценят терапията, която да им предпишат.

Според него е глупаво да се препоръчва личните лекари да посещават пациентите си по домовете им, а в същото време да няма кой да прегледа пациентите, чакащи пред кабинетите им.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico