Мирчо Циганина и 7 подсъдими за източването на резерва.

20110222.dgbekwgmjr

Сред тях е и мъж на евродепутатка от ДПС
Жив е само бившият шеф на дирекция Васил Цоканов, но няма да бъде наказан заради изтекла абсолютна давност.
Починали са Мирчо Петков-Циганина и други 7 от подсъдимите по мегаделото за източването на Държавния резерв, научи “24 часа”.
На 25 септември т.г делото срещу тях най-накрая приключи и на последна инстанция – Върховен касационен съд. Обявено е за решение, но наказания по него няма да има. Единственият жив е Васил Цоканов, който е бил шеф на дирекция в Държавния резерв. За престъпленията, извършени от него, обаче е изтекла абсолютната давност и няма наказание.
Мирчо Циганина беше арестуван като лидер на престъпната група за източването на резерва през август 2006 г. Преди и след тази дата името му е свързвано с финансиране на партии и дори строителството на сарая на Доган. Разследването продължи 1 г., а делото на всички инстанции – 13. През всичките тези години редиците на 9-имата подсъдими са оредявали по естествени причини, като процесът се е засилил през последните две, става ясно от документи на съда. Сред починалите е и Станислав Копаров, съпруг на евродепутатката от ДПС Искра Михайлова. Копаров е бил председател на Държавния резерв през 2002 и 2003 г., когато оттам е изнасяно зърно за фирмите на Мирчо Циганина. Условната му присъда е отменена заради смъртта му и заради изтекла абсолютна давност, както и тези на останалите.
От всички 9 подсъдими само обвиненият като лидер на престъпната група Мирчо Циганина получи наказание 3 години затвор ефективно на първа инстанция в Софийския градски съд. Това се случи на 10 март 2017 г. Тогава той не коментира присъдата си и обещаваше да говори когато делото приключи окончателно.
По делото държавата няма да получи и стотинка от исковете си срещу починалите подсъдими на обща стойност 22 млн. лв. и то без лихвите, на колкото е оценена щетата за бюджета.
https://www.24chasa.bg/

Вашият коментар