В новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили

В новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените силиПрез новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили – за кораби и самолети, и начало на проекта за Сухопътните войски . Очаква се също армията да успее да попълни редиците си като резултат от законодателни промени, обобщава БНР.

Заради новите Ф-16 сто милиона лева вече се харчат за инфраструктура, а заради Ф-16 България ще търси нови радари, фирми вече индекираха интереса си към поръчката на стойност между 300 и 400 милиона лева.

През 2021 министерството трябва да реши как ще продължи проекта за новите машини на пехотата. Две фирми се борят да спечелят поръчката, но офертите им надвишиха посочената цена от 1,2 млрд. лева.

Засега министерството разчита на преговори със сегашните участници за сваляне на цената, но не изключва и вариантите за нов старт на поръчката или увеличаване на парите.

Паралелно се ремонтират танкове Т-72 за малко под 79 милиона лева и се правят нови машини за специалните сили за 50 милиона лева от български фирми.

10% повече към заплатите ще имат военните тази година. Армията очаква и новите попълнения заради промените в законите. Те позволиха на 40-годишни да стават професионални военни и резервисти чрез така наречената доброволна казарма.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico