Румяна Панова, Сдружение „Хора и традиции“: Уникалността на празника Сурва е в това, че той се развива от само себе си и от хората, които участват – няма режисьори, няма актьори

Румяна Панова, Сдружение „Хора и традиции“: Уникалността на празника Сурва е в това, че той се развива от само себе си и от хората, които участват – няма режисьори, няма актьори

Симитли. Уникалността на празника Сурва е в това, че той се развива от само себе си и от хората, които участват – няма режисьори, няма актьори. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции”.

По думите ѝ всички са режисьори, всички са актьори, всички са шивачи, шият кожи и костюми, всички са сценаристи. „Това е невероятен подем и той се усеща на 1 януари, когато бабугерите слизат и демонстрират своите костюми, сценография, своите идеи, които са заложили в празника. Всяка Нова година има различни идеи, различни постановки, различни актьори”, каза още тя.

Румяна Панова отбеляза, че празникът по-рано се е чествал на 14 януари – Васильовден. Сега се прави на 1 януари, но хората не са забравили, че празникът се е празнувал някога на 14 януари. „На 14 януари го правят още един път – без показната част, само традиционният празник. Това означава, че се качват в последната къща в Балкана, обикалят отново къщите, отново дрънчат със звънците и пеят песните, за да прогонят злите сили. Има малко съмнение, че много от нещата, свързани с бабугерите, се правят повече от показната им страна. Но тук, в Брежани, нещата са вътрешно и генетично заложени в хората. Цял ден обикалят всички къщи”, обясни тя.

Председателят на Сдружение „Хора и традиции” коментира, че след като приключи обиколката, се качват на сцената, за да се представят на всички, които искат да ги видят на място, но се прави от душа, не заради някаква показност или за участие във фестивали. „Едва ли бабугерите вярват в това, че със своите звънци ще прогонят злите сили, но искат да го направят така, както е било преди 100 години, а вероятно и от повече. Празникът е прекрасен”, отбеляза Румяна Панова.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico