Президентът: Все още няма здравен протокол за изборите

Президентът: Все още няма здравен протокол за изборитеПо време на консултативната си среща за предстоящия парламентарен вот с представители на БСП президентът Румен Радев отбеляза, че все още няма здравен протокол за изборите.

“До момента, въпреки разговорите със здравните власти, с ЦИК, все още няма здравен протокол. Ясно е, че ще правим избори в пандемия, независимо каква ще бъде датата, трябва да има различни варианти, различни сценарии. Вие при какви условия съответно ще водите предизборната кампания. Ето това са основни линии на посоките, по които се работи, но най-важното на тези консултации е да има повишено доверие в изборния процес”, заяви държавният глава.

Той отправи призив след като веднъж бъде отворен Изборният кодекс да се обсъди възможност на българските граждани зад граница да гласуват по пощата. “Знаем какво представлява това като усилие, но то не е невъзможно. Второ, да бъде дадена възможност законова за видеозаснемане на процеса за отваряне на урните, броенето на урните, попълването на протоколите от застъпници и наблюдатели на съответните партии. Също така да се направят промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на медийното време. Тази предизборна кампания ще се води в условия на пандемия. Несъмнено ще има ограничение”, допълни още Румен Радев.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico