Министър Костадин Ангелов: Все още не се говори за единен европейски сертификат, който да установява антитела

Министър Костадин Ангелов: Все още не се говори за единен европейски сертификат, който да установява антитела

София. Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина
Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция за представяне на сертификата за ваксинация срещу COVID-19 и функционалността на електронното здравно досие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Важното днес е, че електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина. Първият е с електронен подпис, с който да имат достъп до електронното си досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното досие и могат да го разпечата“, посочи Ангелов.

„Сертификатът няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. Има QR код, с който влизате в системата и когато го направите, снимаме кода и излиза, че сертификатът е валиден. За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината. Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна“, допълни министърът.

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита. „В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Уникалното е, че сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон чрез QR код. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов. По думите му в системата се съдържа и всичката необходима информация за личните лекари, всички прегледи на пациентите, както и резултатите от извършени изследвания, които се връщат в системата на личния лекар. Той добави, че всеки може да разгледа електронното си досие посредством електронен подпис. По думите му това е пациентско досие и е изцяло ориентирано към пациентите, а цялата информация постъпва автоматично.

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>