Три успешни трансплантации са извършени във Велико Търново

Три успешни трансплантации са извършени във Велико Търново

Велико Търново. Първа донорска ситуация за 2021 година бе реализирана в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мирела Дончева, пиар на лечебното заведение. В следствие в болница „Лозенец“ са извършени три успешни трансплантации. Донор е 19-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, след тежка черепно-мозъчна травма, получена при катастрофа.

Донорската ситуация е реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова. И трите трансплантации са направени на 21 януари. Реципиенти на бъбреците са двама мъже – на 37 и 53 години. Успешна чернодробна трансплантация е извършена и на 12-годишно момиче. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение.

Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ поднасят съболезнования на семейството на починалия млад мъж и благодарят за хуманния им жест.

Великотърновската болница е една от първите в страната по реализация на донорски ситуации за миналата 2020-а година. Броят им е около пет, на фона на 13 за цялата страна.

Луиза ТРАНЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico