Варна участва в международнен проект за създаването на пътна карта на чая

Варна участва в международнен проект за създаването на пътна карта на чая

Варна. Областният информационен център-Варна се включи в заключителна международна конференция по проекта CBC BSB TeaWay „Популяризиране на чая като двигател на растежа в региона на Черноморския басейн”, финансиран от програма „Черноморски басейн“ 2014-2020 година, предаде репортер на Радио “Фокус” – Варна . От българска страна по него работи Агенцията за икономическо развитие-Варна.

Онлайн събитието бе организирано от Търговско-промишлената палата на Трабзон, Турция. Участие в него взеха представители на партньорите от Армения, България, Грузия, Гърция и Турция, както и местни заинтересовани страни с отношение към отглеждането на билки и производството на чай. Общият бюджет на TeaWay е 700 хил. евро, а продължителността му – 24 месеца.

По време на конференцията бяха представени изпълнението и постигнатите резултати по проекта, чиято основна цел е популяризиране на чая като двигател на растежа в региона на Черноморския басейн и търсене на възможности за генериране на доходи чрез повишаване на интереса към него.

Сред основните дейности по проекта са създаването на пътна карта на чая с анализ за състоянието на пазара за тази стока и потребностите от нея, както и разработването на програма за повишаване капацитета на земеделските производители и обучаване на хора, които искат да развиват подобен бизнес.

Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico