Скандал в парламента. Гърневски към депутат от БСП: Дебил

Скандал в парламента. Гърневски към депутат от БСП: ДебилВ парламента избухна пореден скандал, в който отново бе замесен депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. В знак на протест ПГ на “БСП за България” напусна пленарната зала, съобщи Агенция “Фокус”.

Социалистите напуснаха, след като председателстващият Емил Христов отказа да промени наказанието на Спас Гърневски и да го отстрани от заседания на парламента. Причината за искането им бе фактът, че Гърневски нарече “дебил” депутата от БСП Георги Гьоков.

Преди това Христов наказа Спас Гърневски и Павел Шопов с порицание.

“Ще накажа г-н Гърневски с порицание и г-н Шопов за предизвикателното и неколегиално отношение към г-н Гърневски”, каза още Емил Христов. Той призова Спас Гърневски да не протестира срещу наказанието си.

Емил Христов прекъсна изказване по начина на водене на Павел Шопов. Тъй като той отказваше да напусне трибуната, председателстващият го помоли да напусне пленарната зала, след което призова квесторите да го изведат от залата.

От БСП веднага протестираха срещу решението на Христов.

Отказваме да продължим работата си при наличието на Спас Гърневски – ако не бъде отстранен, БСП ще се принуди да стартира подписка за оставката на Емил Христов, обяви народният представител от ПГ на “БСП за България” Иван Ченчев.

“Благодаря, че се опитвате да въведете ред, но късно. Ние отказваме да продължим работата си при наличието на Спас Гърневски в тази зала. Г-н председател, направих първата си процедура по начина на водене по-рано през пленарния ден и ви казах, че мерите с двоен аршин. Сега отстранихте един народен представител от заседание, а народен представител, който всички чухме, обиди председател на парламентарна комисия, и си призна за това, вие го наказахте с едно порицание. Самият вие трябва да дадете пример на всички народни представители, като накажете г-н Гърневски с отстраняване от заседание”, каза още Ченчев.

Спас Гърневски е олицетворение на упадъка и падението на парламента – искаме отстраняването му поне от три пленарни заседания, обяви и заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски.

“Поведението на г-н Гърневски не е за първи път в тази зала такова. Поведението на г-н Гърневски е рецидив в пленарния живот в 44-ото Народно събрание. Неведнъж сме правили компромис и на председателски съвет за поведението на г-н Гърневски и това, че му прощавате два-три пъти днес вече стигна своя връх, когато от място ясно и публично всички го чуха, включително и камери и медии да обиди народен представител нееднократно, председател на парламентарна комисия”, каза още Свиленски.

Не приемам ултиматумите на БСП, отговори им Емил Христов от парламентарната трибуна.

“Ще продължим работа. Аз вече съм взел решение и съм наложил наказанията, които считам за необходими”, заяви още Емил Христов.

“За едно и също провинение не могат да бъдат наложени две наказания”, каза Христов.

Той уточни, че Павел Шопов е бил отстранен, защото е пречел на нормалната работа.

Самият Гърневски обяви, че “никой не може да нарушава заповедите на правителството – другото е анахрия и в този случай комунистическа.”

“Направих умишлено тази реплика, за да стане ясно, че така както има заповед на министъра на здравеопазването към всички българи, които сме длъжни да спазваме тази заповед, реда в страната, реда в тези условия на пандемия. Тук трибуната на Народното събрание, която трябва да бъде стожер на този министър, на тази заповед, когато всеки ден се заразяват хиляди хора, когато всеки ден умират стотици хора, тук парламентът трябва да бъде знак за цяла България и за всеки българин. Тук мога да ви изброя половината днес или са без маски, или маските им са под носовете. Мастит професор излезе с маска под носа”, заяви още Спас Гърневски.

“Г-н председател, от тук насетне българското Народно събрание със своето ръководство е длъжно да въведе железни мерки. Не може цял ден тук в тази зала да има човек без маска. Хора да си свалят маските”, каза още Спас Гърневски.

В крайна сметка депутатите от парламентарната група на “БСП за България” напуснаха пленарната зала.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico