Милка Христова, БСП-София: Бюджет 2021 на Столична община е copy – paste на предходния, заявява приоритети, които не са финансово обезпечени

Милка Христова, БСП-София: Бюджет 2021 на Столична община е copy – paste на предходния, заявява приоритети, които не са финансово обезпечени

София. Бюджетът за 2021 г. на Столична община е copy – paste на предходния, заявява приоритети, които не са финансово обезпечени. Това каза заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по повод приемането на бюджета на Столична община за 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Няма да се уморя да повтарям, че без сериозен анализ на бюджета от 2020 г. и на ефективността и качеството му на изпълнение, най-вече на анализа на неизпълнението и причините за това, нямаме гаранции, че бюджетът е планиран с достатъчно реални приходи, както и заложените в него разходи. Какво ми липсва? Какъвто и да е начален опит за критичен анализ, особено там, където има сериозно неизпълнение на приходите и разходите. В най-добрия случай е констатиран фактът, но без обяснение“, обясни Христова.

Тя посочи, че има 20% несъбрани приходи и респективно 20% неусвоени разходи по бюджета за 2020 г. „Зад тези скромни и проценти се крият около 374 млн. неусвоени разходи, като СО веднага ще ми каже, че причината за това са икономическите последствия от COVID-19. Само миналата година на два пъти намалихме бюджета съответно с 23.6 млн. лв. и 17.7 млн. Несъстоятелен ще е опитът за оправдание с пакета от мерки, поради това, че неизпълнението по това перо е около 12 млн. лв., което е несъпоставимо с общо неизпълнение в размер на 374 млн. лв. Най-фрапиращото е по отношение на изпълнението на инвестиционната програма. Общото изпълнение на 49,8%, като капиталовите разходи по бюджета са 54,1%, а капиталовите разходи по оперативните програми са усвоени на 45,3%“, уточни Милка Христова. По думите ѝ има неусвоени повече от 50% на цялото Капиталова програма.

„Липсва оценка, освен за неизпълнението и качеството, при което се усвояват тези средства. Що се отнася до качеството на инвестиционния процес, но гражданите на София отдавна дадоха своята оценка чрез сполучливите метафори „ремонт на ремонта“, „контрол на контрола“ и т.н.“, посочи тя.

„Бюджет 2021 на практика е copy – paste на предходния, заявява някакви приоритети, които не са финансово обезпечени. Не сме съгласни с обявената децентрализация на инвестиции в размер на 10 млн. лв., което е много далече от идеята ни парите да следват хората и местните общности да участват в разпределението‘, обясни Милка Христова.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico