Андрей Райчев: ГЕРБ ще загуби 10 града на местните избори

Андрей Райчев: ГЕРБ ще загуби 10 града на местните избориТова не са емоционални избори. Не можем да кажем, че в цялата страна хората са недоволни, искат да свалят ГЕРБ или пък да ги държат на власт. Местните избори са много важни за хората. Ако можем да говорим общо за цялата страна, това може да се каже за София, там ще има битка”,това заяви в предаването “Панорама” по БНТ социологът Андрей Райчев.

Това, което ще стане в София, е различно от това, което ще стане в Гоце Делчев, например. Със сигурност в последните месеци има една много по-сериозна взискателност и критика към местната власт. В София и Пловдив критиката е една, а в други градове различна. Хората в големите и развиващи се градове имат една много по-голяма взискателност към качеството на живот в градовете им. В малките градове е много по-различно. В големите градове проблемите са трафик и задръствания. В малките градове проблемите са, че въобще няма пътища и до някои не може и линейка да стигне”, това пък заяви другият гост в ”Панорама”, а именно социологът Боряна Димитрова от агенция “Алфа Рисърч”.

“Дума не може да става, че във всичките градове ще бъдат сменени сегашните кметове. Според мен ще стане смесена картина, някои ще бъдат сменени, други ще останат. Кметските избори са мажоритарен вот. Не мога да коментирам какво ще стане в София. Последните проучвания сочат балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, а кой ще победи е загадка. Тази загадка ще падне буквално седмица преди вота. Ако някой го е подразнил Фандъкова сега – той ще каже Манолова. Ако някой са го ядосали комунистите в момента – той ще каже Фандъкова. Шансът на Манолова е да привлече негласуващите. За мен битката в София в момента е реми”, коментира още Андрей Райчев.

”Искам да обърна внимание на следното нещо – огромен успех ще е, ако БСП вземе София. Мая Манолова твърди, че е независим и граждански кандидат, но непрекъснато се прокарва тезата, че тя е кандидат на социалистите. Поставянето на тази тема в политическа плоскост дава потенциал за връщане на разговора в политическа насока. Това може да “взриви” твърденията на Манолова, че е граждански кандидат”, посочи Боряна Димитрова.

“Според мен ГЕРБ ще загуби 10 града. Не мога да кажа кои ще са те, а и не е редно, защото все още няма никакви данни. За мен кандидатът на “Демократична България” беше неизвестно име. Едно издание публикува порно статия за него и той изведнъж влезе в устата на хората, но не съм чул някой да каже, че няма да гласува за него, защото приятелката му има порно снимки. Видяхме го и на евроизборите – тогава скандалите доведоха до едно отдръпване и отвращение. За мен сега и Фандъкова, и Манолова няма да посегнат към черния пиар. Той отблъсква и те разбират това”, прогнозира Андрей Райчев.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico