Борисов се срещна с член на китайското Политбюро

Борисов се срещна с член на китайското Политбюро“България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво”. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас. В разговора с българския премиер са участвали също посланикът на Китай Дун Сяоцзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин.

Премиерът Борисов е приветствал доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така и на парламентарно и регионално ниво. Българският министър-председател, Ли Хунджон и представителите на китайския град Тиендзин са обсъдили възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

“Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове”, е заявил Ли Хунджон, който е предал на министър-председателя Бойко Борисов поздрави от президента на КНР Си Цзинпин и премиера Ли Къцян.

В разговора премиерът Борисов е изтъкнал, че страната ни подкрепя инициативите “17+1” и “Един пояс, един път”. “Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции”, е заявил още министър-председателят. Борисов е добавил, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.

По време на срещата българският министър-председател се е спрял и на резултатите от провелата се през 2018 г. Седма среща на върха “16+1” в София, която е допринесла за обогатяването на връзките между ЕС и Китай. На форума бе взето решението за създаването на Глобален център за партньорство “16+1”, който през април т.г. символично бе открит в Дубровник по време на Осмата среща на върха, но вече наименувана “17+1”, тъй като към формата се присъедини Гърция. Миналата година София беше домакин и на Срещата на местните лидери на “16+1”.

“Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на “зелената” икономика”, е добавил пред китайската делегация премиерът Борисов и е обобщил, че България предлага изключителни възможности за инвестиции.

“Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора”, е казал още премиерът Борисов.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico