Велислава Кръстева: Домусчиев вижда в ДПС изразител на бизнес приоритетите за България

Велислава Кръстева: Домусчиев вижда в ДПС изразител на бизнес приоритетите за България

София. Домусчиев вижда в ДПС изразител на бизнес приоритетите за България. Това каза Велислава Кръстева, народен представител в 44 НС и ПР на ДПС, във видео разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Велисалва Кръстева заяви позиции по следните теми:

Велислава Кръстева се включи на живо във видео разговор в ефира на “Беновска пита”. Тя пожела на Илиана Беновска успех и да посреща в ентусиазъм и готовност новите предизвикателства, защото е доказала, че се справя в променяща се среда.
Народен представител от район Плевен
“Предстоят изборите за 45 НС. Вас, ще Ви кандидатира ли ДПС, защото още не са известни публично листите? Вие досега сте народен представител от район Плевен” попита Беновска. Кръстева каза, че имат още няколко дни, за да изготвят листите, а тя е получила своите номинации за народен представител отново от район Плевен. Беновска попита събеседника си дали е успяла да види другите издигнати в Плевен, тъй като има частична информация от другите партии. Велислава Кръстева отговори, че следи подаденото от другите партии, но няма да се занимава с гадателство. “На война като на война. Чакаме предизборната кампания, за да премерим политическите си сили” заяви Кръстева.
ДПС – отхвърлено като бъдещ коалиционен партньор
“ДПС защо винаги политическите партии го отхвърлят като бъдещ коалиционен партньор? Вие досега, сякаш, бяхте в една коалиция – само в Тройната коалиция – НДСВ – БСП – ДПС – преди доста години и за кратко по времето на правителството “Орешарски” между първия и втория мандат на Бойко Борисов. Защо политиците Ви отхвърлят?” попита Беновска. Народният представител от ДПС подчерта, че Беновска греши, защото ДПС през последните 30 години, когато са участвали в управлението, са били под някаква форма в коалиция, включително и при Царския мандат – 2001 – 2005 година, преди това правителството на Беров. Кръстева отбеляза, че ДПС търсят политика на съгласие, решения, базиращи се на общи виждания и близки разбирания за това с каква програма да се управлява страната. “Никога не сме вълнували от самоцелните коалиции, никога не сме се водили от принципа на съставянето на аритметични мнозинства, което е диаметрално противоположно на това, което ни поднасят от ГЕРБ в последните 10 години, защото те правят точно обратното – те правят аритметични мнозинства, с които целят единствено да консумират власт, заради самата власт” коментира Кръстева. Тя подчерта, че трябва да се търси формула, базираща се на обединение около приоритети и програма, което е водещо за ДПС. Според нея това, от което се нуждае България, е сериозен рестарт на цялата политическа система.
ДПС и бизнесът
Беновска отбеляза, че бизнесът тази година е припознал много отчетливо ДПС – след среща с асоциацията на работодателите в България, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е направил заявление, че имат тъждественост между приоритетите. “Как да го разбираме това? ДПС е по-предпочетена от бизнеса и по-малко от колегите си политици ли? Разбираемо ли е?” попита Беновска. Кръстева каза, че не би го определила по този начин, защото ДПС имат много ясни разбирания за това как трябва да се развива държавата, за да догони 10 загубени години, в които не са реализирани необходимите реформи, след това да започне изпреварващото развитие с ясни приоритети и програма, с които да се създадат условия за бизнеса за извеждане на икономиката напред. “Затова бизнесът вижда в наше лице изразители на техните очаквания и хората, политиците, партията, която е в състояние и има експертизата и виждането да реализира тези приоритети” подчерта Велислава Кръстева.
Доган – “обръчи от фирми и раздавач на порции”; Политика на злепоставяне
“Нека поговорим и за един исторически факт, бих казала. Вашият лидер д-р Ахмед Доган, почетният председател на ДПС, преди доста години стана дискусионно популярен, после претърпяха различни транскрипции неговите думи, но той произнесе, че около Вас има “обръчи от фирми” и че “той раздавал порциите”. Това отначало беше прието доста критично, обаче, с течение на времето, в крайна сметка, се разбра, че политиката и икономиката вървят ръка за ръка и това е исторически факт” каза Беновска. Велислава Кръстева каза, че това е пример как с мътен спомен могат да се подменят факти. Кръстева подчерта, че фразата “обръчите от фирми” е произнесена в популярно шоу през 2005 година, в което Доган е обяснявал принципите на функциониране на ЕС – за разпределяне на ресурси върху бизнесите, които подкрепят големите политически семейства в ЕС. Народният представител от ДПС обясни, че това е коментирано с цел да се уточни какво предстои на България след приемането ѝ в ЕС. По отношение на втората Кръстева заяви, че се използва манипулативно от опонентите на ДПС, които се опитват да стъпят на гърба на д-р Доган, защото нямат собствен политически профил. “Много е лесно да се прави политика, съизмервайки се или стъпвайки на гърба на някой, с когото той няма къде да се срещне, няма къде да се пресече в политическото поле, тъй като нивата им са доста, доста различни. Тогава ставаше дума единствено и само за отговорността на политическите лидери” подчерта Кръстева. Беновска обясни, че нарочно е задала въпроса по този начин, а не заради мътни спомени, защото тълкуванията, транскрипциите и деформациите, които получават определени факти, остават такова впечатление у повечето хора, благодарение на преразказвачи, които смесват исторически времена, изрази. “Може би, ДПС трябва още малко повече усилия да положите, за да изчистите от фейкове и негативна енергия, която се точи по социалните мрежи” каза Беновска. Кръстева коментира, че негативната енергия е съществувала и преди социалните мрежи, но това не е попречило да се изкриви истината и да се превърне в оръжие срещу ДПС и персонално срещу д-р Доган, който е бил “скенер” и няма как да се вини, защото показва истината. Беновска подчерта, че този маниер на злепоставяне се е пренесъл и в политиката, изтъкването на лошите страни на политическия опонент и отхвърлянето на неговите идеи. “Няма търпимост, няма приемливост. Знаете мисълта, че бих направил всичко, за да можеш ти да изкажеш своето мнение” каза Беновска. Кръстева смята, че това изречение вече никой не го помни, а и политиката на отрицание се дължи на безидейните формации, които не идват с желание да променят държавата и да дадат на хората усещане за справедливост, а искат и се вкопчват във властта на всяка цена и с всички средства чрез очерняне на опонентите.
Стремежите към властта
“С много прискърбие ще Ви задам този въпрос. Защо е такъв неистов стремежът към властта? На повечето хора и на нас, които сме от различните страни на политиката, аз като журналист, Вие в момента вече като политик не толкова като анализатор, Вие сте политолог, ни прави впечатление, че сякаш властта е много ценна, заради облагите, които дава и това опива, а не е важна властта, за да направят нашия живот по-красив и смислен, каквато е задачата на политиката” попита Беновска. Народният представител от ДПС смята, че по този начин зададен въпросът, предполага отговор от психолози. Кръстева подчерта, че властта е тежък феномен, но е ясно, че целта на една партия е властта, но в името на реализацията на програма, с която партията може да заяви, че има експертизата да управлява страната и е в готовност. “Ние сме готови да го направим, ние имаме експертизата да го направим и ние излизаме сега с много ясна програма. Програма, която е базирана на чистата енергия, чистата вода, чистата храна, която е базирана на дигитализацията, на високите технологии. Програма, която е базирана на включването на активните и свободните граждани във всички фази на политическия процес на взимане на решения. Ето, това е откровеният разговор за това защо е необходима властта” подчерта Кръстева. Народният представител от ДПС коментира, че в почти всички останали формации властта е самоцел, за да може да се консумират възможностите и да се бяга от отговорност. Кръстева се надява българското общество да си е научило урока, за да знае какво иска, когато дава властта.
ДПС може ли да управлява България?
Беновска подчерта, че повече от 10 години не получава достоен и смислен отговор на въпроса – кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Водещата отбеляза, че ДПС е дало авансова заявка, че има самочувствието, че може да управлява. “Казахте защо искахте. Откъде добихте самочувствието, че можете?” попита Беновска. Народният представител от ДПС отговори, че самочувствието го имат, защото действително работят от няколко години върху програмата, в която е заложен така необходимият рестарт и не само според ДПС, а и според бизнесът това е пътят, по който държавата трябва да продължи. Второто основание за самочувствие, по думи на Кръстева, е това, че всички формати и правителства, в които ДПС е участвало, са били успешни – от икономическа, социална и политическа гледна точка. Тя подчерта, че Тройната коалиция и Царския мандат са били време на икономическо и социално спокойствие, през което са реализирани политики, свързани с бъдещето на страната – България е била приета за пълноправен член на ЕС, както и на НАТО. “Експертизата, с която ние разполагаме, ни дава това самочувствие. Философията, на която стъпваме, ни дава това самочувствие” подчерта народният представител от ДПС.
ДПС с една крачка напред, за да не плаши другите
Беновска припомни, че на националната конференция на ДПС, почетният председател Ахмед Доган е заяви, че ДПС трябва да изпреварва другите, но не повече от една крачка напред, за да не ги плаши. “Колко сте силни?” попита Беновска. Кръстева заяви, че познанието и уменията са силата на ДПС, която плаши самодейците и случайно попадналите в политиката и тя по този начин тълкува думите на д-р Доган. “Той, бидейки единственият визионер-политик, визионер-философ, най-добре знае това, че когато избързаш прекалено много във визията си, в разбирането си за това какво предстои и си готов да го посрещнеш, плашиш посредствения и посредственият започва да дърпа назад, а в момента политическата сцена няма визионери. На политическата сцена в момента има основно претенденти бих казала” подчерта народният представител от ДПС.
Бойко Борисов – четвърти мандат?; Оставката на Тримата големи
“Бойко Борисов защо се задържа три мандата и сякаш спечели и четвърти?” попита Беновска. Велислава Кръстева каза, че гадателството е безплатно, но водещата веднага подчерта, че чете социологически проучвания, а не гадае. Кръстева зави, че няма да прави анализ на ГЕРБ и министър-председателя, защото ДПС е дало оценка за това управление. “Борисов консумира власт, заради самата власт. Той успява да се задържи, той се вкопчва във властта. Той харесва да бъде на власт. Въпросът е, че цената, която плащаме като държава и като общество, е твърде висока” коментира Кръстева. Беновска припомни, че Мустафа Карадайъ е заявил от трибуната на НС, че ДПС иска оставката не само на Борисов, но и на Радев. Водещата припомни, че ако не са били гласоподавателите на ДПС на втори тур, може би, е нямало да бъде избран Радев за президент. Народният представител от ДПС каза, че дават негативна оценка за правителството, а избирателите имат властта да отрицават. Кръстева обясни, че чрез председателя на ДПС Карадайъ са призовали за оставка на Тримата големи в българската политика, поради – техния политически провал, президентът Радев не е могъл да се превърне в обединител на нацията, а я е разединил, войната между институциите, незачитането на Конституцията от Цвета Караянчева, несправянето на Борисов със здравната, социалната и икономическата криза.
“Тримата големи в българската политика по Конституция – председателят на НС, президентът и министър-председателят. Имам един гаден въпрос – тези личности, тези лица, които обладават тези постове в момента, големи ли са като качества, като същност? Заслужили ли са тези позиции?” попита Беновска. Велислава Кръстева каза, че не би си позволила да осъди вота на избирателите, защото е убеден либерал, демократ и уважава демократичните процедури. “Заслужили ли са – да. Те са получили онези гласове, които са им дали властта, но ако трябва да повторим за пореден път – съставянето на аритметични мнозинства за задържането на властта не носи нищо друго, освен тази така желана власт, номинално на един-двама-трима, които се облагодетелстват от нея. Това не носи ползи за държавата, това не носи ползи за развитието на държавата, това не носи ползи за хората” коментира Кръстева.
Граждански договор между политиците и обществото; ДПС – ще заслужили доверието на българските граждани?
“Велислава Кръстева, ние сме подхванали една инициатива – предлагаме на политиците, условно го наричаме, да сключим граждански договор. Да си сложите ръка на сърцето, ръка на Конституцията, ръка на Библията и да кажете ясно – с какво Вие заслужавате да гласуваме за Вас. Аз като гласоподавател защо да гласувам за Вас? Как ще направите живота ми по-красив и смислен?” попита Беновска. Кръстева обясни, че всеки избор е сключване на обществен договор с избирателите и пред тях избраните се изправят с програмите си, с ангажимента си да изпълнят тези програми. “Ние отново сме последователни, като предвидими професионални политици. Ние отиваме на среща с избирателите с готова програма и с готова визия за това какво трябва да се случи след 4-ти април в България. До 4-ти април е ясно, до 4-ти април водим разговора за това, което трябва да се случи. И те трябва да изискват от всеки един от нас много ясен ангажимент, а не популистки обещания. Ние от ДПС сме готови с програмата си. Отиваме на тази среща с нашите избиратели и аз съм абсолютно убедена, че ще получим тяхното доверие, за да можем след 4-ти април да сложим програмата на масата и да започне разговора между политическите партии за това как трябва да се управлява страната” подчерта Кръстева.
Беновска благодари на Кръстева за разговора засега, защото след 4-ти април отново ще се виждат и чуват по темите за отделните приоритети, за дискусии и дебати с опонентите. “Да видим дали тези избори ще бъдат последни. Не гадая, а чета анализатори, говори се, че може да има и още най-малко едни парламентарни избори преди президентските, но не знаем” каза Беновска. Народният представител от ДПС коментира, че не би искала да се тръгва на избори с идеята, че след това може да има следващи и трябва да е ясно, че парламентарните избори нямат втори тур, няма повторение. “Аз съм убедена, че ние от ДПС ще получим онова доверие от нашите избиратели, което заслужава нашата програма и нашите идеи за бъдещето, за да има този рестарт, който е толкова необходим” подчерта Кръстева.
Беновска пожела успех и благодари на своя събеседник Велислава Кръстева.
Така завърши разговорът между Велислава Кръстева и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и във Фейсбук страницата на “Беновска пита” на 27-ми февруари 2021 година.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico