Вируси с кашлица тръшкат наред

Вируси с кашлица тръшкат наредПарагрипни вируси със суха кашлица разболяват хората е момента. Те се разпространяват епидемично и бързо се прехвърлят от човек на човек, но минават без усложнения. Кашлицата минава в рамките на няколко седмици. Това заяви националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, позовавайки се на данни на Националната референтна лаборатория.

Той обяви, че тази година грипът ще се забави, заради топлото време. Очаква се пикът му да е в края на януари и в началото на февруари. „Отворени ли са прозорците, не се ли събираме на едно място много хора, има ли достъп на свеж студен въздух, за да се свиват кръвоносните съдове на носа и да не намалява нашата защита към инфекции – грипът обикновено се забавя”, заяви лекарят. По негови думи сега е времето да се постави противогрипна ваксина.

Той посъветва хората да си мият по-често и да се ползват мокри кърпички, като превенция срещу болестите.

Лекарите съветват да не лекуваме вирусни инфекции с антибиотици, тъй като са неефективни и могат да усложнят заболяването. Анабиотичната резистентност е причината за смъртта на 700 000 души.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico