Десет от заразените моряци с COVID-19 без симптоми

Десет от заразените моряци с COVID-19 без симптомиДесет от заразените с COVID-19 членове на екипажа на товарния кораб, акостирал на пристанище Бургас, са без симптоми до този момент.

„12 души са с положителни PCR тестове, един е хоспитализиран. За съжаление на 19 юли той почина. Приет е в болница още един член на екипажа. Той е проявил симптоми. Няма нови хоспитализирани“, каза пред Нова телевизия директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

„Корабът е отплавал от Обединените арабски емирства на 27 юни. Направени са PCR тестове на всички от екипажът. Те са отрицателни. Едва тогава ги качват на борда, но първите симптоми 52-годишният филипинец, който загина, ги е проявил още на 9 юли“, добави той.

„На 7-8 юли те пресичат Суецкия канал. Пилот от Египет се качва на борда, за да ги преведе оттам, но е много малко времето до проявяването на първите симптоми при 52-годишния моряк“, уточни д-р Паздеров.

„Още на рейда е имало човек със симптоми. Бяхме уведомени. Взеха се проби на всички от екипажа“, каза пък директорът на КРС Порт Бургас Янчо Даскалов.

„Никакъв досег не е имало със служители на пристанището. Това е насипен товар, при който не се изисква посещение на наши работници на самия кораб“, обясни той.

„Състоянието на втория моряк, който е бил приет в бургаската болница, е стабилно, въпреки че е с двустранна пневмония. Не е в тежко състояние“, каза пък д-р Паздеров пред БНТ.

“Предстои да бъде уточнено дали моряците са заразени са с делта варианта на коронавируса. Още на 14 юли са изпратени пробите в Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране. Може би до седмица ще имаме резултат. Осем души от екипажа са с отрицателни резултати от PCR тестовете”, добави той.

Екипажът остава под карантина, докато е на българска земя. Днес ще стане ясно дали корабът ще отплава.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico