Калоян Методиев: Не е ясно дали ИТН иска да управлява тяхно правителство

Калоян Методиев: Не е ясно дали ИТН иска да управлява тяхно правителство“ИТН днес заявиха, че не са протестна партия, а антисистемна”, заяви пред БНР политологът Калоян Методиев от институт РЕГО и добави, че това дава друг ракурс на “истината, която беше подменена по отношение на случилото се от вдигнатия юмрук (началото на юлските протести през 2020-а, когато президентът Румен Радев излезе в дигнат юмрук от президентството и отиде при събралите се протестиращи – б.р.) насам”:

“Вече влизаме в хипотезата, че трябва да се стабилизира държавата, защото ни тласкат към хаос. Липса на институции – това е вратата за безконтролната корупция в момента. … Вървим към нови предсрочни избори, които могат да родят още по-големи чудовища. … Без правителство отиваме към хаос”.

Политологът подчерта, че ИТН са от формациите, които са се подигравали на ваксинирането срещу Covid:

“България е сред най-слабо ваксинираните страни, хората не искат да се ваксинират, а ни чака нова Covid вълна след месец-два”.

Според Методиев отношението на лидера на “Има такъв народ” и на т.нар. сценаристи към депутатите от партията им е като към лакеи:

“Второ – отношението към останалите политически субекти беше като към малоумни. Не само днес, а и цялата седмица заявяваха “подкрепяте ни, гласувате каквото ви кажем, нямате право на собствено мнение, вие сте в политиката, за да ни обслужвате. Третото нещо е отношението им към политическия процес, който бих определил като каране без правила”.

Той подчерта, че отношението на Тошко Йорданов и Филип Станев към журналистите, отразяващи пресконференцията, е било обидно, менторско и с подигравка с физическите характеристики на някои от присъстващите.

Методиев беше категоричен, че не очаква да има преговори на ИТН с която и да е партия за съставяне на правителство.

Според него тази пресконференция на ИТН показва, че са изплашени.

Коментарът на политолога за шансовете да бъде гласувано в парламента правителство, предложено от ИТН, беше: “Ако има някой политически самоубиец да подписва празен чек и да го подкрепя, моля! Дотук само Мая Манолова и нейната формация са заявили подкрепа”.

По думите му не е ясно дали и самите ИТН искат да управлява тяхно правителство.

“Единственият шанс е да се стигне до връчване на трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет”, смята Калоян Методиев и уточни, че и БСП, и “Демократична България” имат готовност за това – имат приоритети, имат и управленски програми.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico