Кристалина Георгиева, МВФ: Ваксинирането тази година, най-вероятно и догодина, е икономическа политика

Кристалина Георгиева, МВФ: Ваксинирането тази година, най-вероятно и догодина, е икономическа политика

София. Ваксинирането тази година, най-вероятно и догодина е икономическа политика. Това каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) по време на брифинг, предаде репортер на Агенция “Фокус”.По думите й най-бързият начин да се ускори растежът в една страна е да се ваксинират хорат по-бързо. “Да минат тези 40-50-60 %, когато това се транслира в много по-висока икономическа активност. Ще дам един пример. САЩ предвиждаме, че ще растат с 7 %. Щатите не са имали такъв растеж от 1984 г. Преди едно поколение. Откъде идва този растеж? Много мощни стимули за икономиката, монетарна политика, която държи лихвите ниски и много бързо ваксиниране”, подчерта още Кристалина Георгиева.

Според нея тази криза е различна, защото стартирала много дълбока трансформация в световната икономика. “Ускорява дигитализацията, инвестирането на зелената икономика и ускорява вниманието към най-ценния ресурс – хората. Стратегически ние съветваме нашите страни-членки да мислят за това как могат да мултиплицират ефекта на новите специални права за тираж. Не значи, че те тябва да ги използват заедно, но е добре да мислят заедно. Какво можем да направим повече, което не можехме да го направим преди тази емисия”, заяви още Георгиева.

“Ние в момента работим по това страните със силни резервни позиции да предоставят за заимстване част от тяхната нова емисия за тези страни, които имат много по-голяма нужда от възстановяване. Най-опасното развитие днес, когато възстановяването от кризата започва, е това, че някои страни се възстановяват изключително бързо, на основата на силна фискална позиция, добра монетарна политика и ваксиниране, а по-голямата част от развиващите се страни, изостават толкова сериозно, че това може да се превърне във времето в проблем, който задържа цялото възстановяване на световната икономика”, посочи още Георгиева.

Най-бързият начин да се ускори растежът в една страна е да

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Adblock test (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico