Леа Иванова ошашавила със смелостта си Вълко Червенков

Леа Иванова ошашавила със смелостта си Вълко Червенков

Възхитен от смелостта на Леа Иванова бил Вълко Червенков. Това разказва музикантът Ицо Петрофф, който преди няколко дни направи купон по случай рождения ден на певицата. Ако беше жива, на 13 август, Иванова щеше да навърши 99 г.

Петрофф, който е почетен председател на БГ рок общество, още по обяд е започнал да приема гости за купона. Любопитното е, че в профила си във фейсбук рокаджията нарича рождения ден на голямата певица “юбилеен”, въпреки че според официалните източници тя ще навърши 100 следващата година.

 

Ицо Петрофф спретна домашен концерт в чест на Леа

Ицо Петрофф спретна домашен концерт в чест на Леа

 

Ицо Петрофф в продължение на десетилетия бил един от най-близките приятели на изпълнителката на “ЦУМ, ЦУМ”. Двамата се запознават в култовия преди промените столичен бар “Астория”.

“Късно през нощта за нея не беше проблем да звънне на когото и да било и да го покани на чаша вино в нейния апартамент на малките Пет кьошета. Домът й беше обзаведен в стил рококо и за разлика от по-късните звезди, които обзавеждаха къщите си с бутафорни мебели от реквизита на Операта и Народния театър, Леа купуваше мебелите си от Франция, Англия, както и мистични предмети от Индия и Китай”, разказва още Ицо Петрофф.

По думите му през 50-те години Леа наистина имала лични срещи с тогавашния държавен и партиен лидер Вълко Червенков в кабинета му.

“Тя ми е разказвала, че Червенков наистина е бил готов да помогне с каквото може по това време за излизанията й в чужбина, за нейните турнета и участия в шоупрограми”, разкрива рок ветеранът.

 

Вълко Червенков

Вълко Червенков

 

Нещо повече – изпълнителката на “Шу-шу” успява да стане любимка на Червенков със своя изключително дръзка за онова време постъпка. Веднъж в кабинета на министър-председателя някакъв недобронамерен кадровик се опитал да припише разни деяния на Леа, но тя метнала пепелник към главата му. Той се пръснал в стената, а Вълко Червенков не само не се ядосал, но се възхитил на смелостта на певицата.

“За спасяването от заточението й в село Ножарево обаче е помогнал друг министър – председател на България – Антон Югов”, уточнява Петрофф.

“С много тъга ми е разказвала как е посрещнала Нова година, когато е била там. От стари вестници и от картонени кутии си направила рокля, с която забавлявала лагерничките близо час, преди да настъпи полунощ. Пяла песни от концерти в нощните вариетета. От дните, в които е престояла на тъмно, тя имаше страх да остава сама и когато имаше режим на тока, ме викаше при нея да си говорим”, сподели лидерът на БГ рок общество.

Adblock test (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico