Министерство на отбраната: До последния си полет майор Терзиев изпълнява професионално задачите по защита на въздушното пространство на България

Министерство на отбраната: До последния си полет майор Терзиев изпълнява професионално задачите по защита на въздушното пространство на България

Шабла. Самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ в 00.45 часа на 9 юни. Веднага започва операция по търсене и спасяване с участие на сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Образувано е и досъдебно производство за издирване на причините за авиокатастрофата.
Президентът Румен Радев призова за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ-29. Той заяви, че най-важното е съдбата на пилота. По думите му всички налични сили и средства са мобилизирани в операцията по търсене и спасяване.
Военно-окръжният прокурор на Военна окръжна прокуратура – Сливен Христо Тинев посочи, че се работи по всички възможни версии. Той уточни, че на място работят екип от военни прокурори, следователи и „Военна полиция“.

Служебният премиер Стефан Янев, служебният министър на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната Емил Ефтимов отидоха на мястото на инцидента. На брифинг във Варна Янев обясни, че все още не е намерена черната кутия на самолета, а надеждите за откриването на майор Терзиев не са големи. „За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температурата на водата, течение и независимо колко е здрав човекът, надеждите за намирането на нашия пилот, на нашия войн, майор Терзиев не са големи. Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение как ще продължи тази операция“, коментира Янев. По думите му са намерени са вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Той уточни, че 2 работни групи работят съвместно, така че да бъдат установено всичко довело до този инцидент.

Очаква се операцията да продължи и в следващите дни със специализирани водолазни групи, тъй като едно от местата, където се предполага, че са останките на самолета, са на дълбочина от 70 м. „По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Това е една стандартна процедура. Летящата цел се е отворила и за съжаление нещо се е объркало и машината е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След това връзката е прекратена“, каза още Стефан Янев.

На въпрос какво е техническото състояние на самолета, който е управлявал майор Валентин Терзиев, служебният премиер уточни: „Очевидно техническото състояние е било добро, тъй като преди полета на майор Терзиев е имал друг, със сходна задача и изпълнение. Оттам нататък , ако нещо се случило по време на полета на майор Терзиев, е въпрос на разследване. Причината може да бъде всичко, което ще установят групите, които разследват“.
По думите му майор Терзиев е пилот 1 клас, отличен и подготвен, досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи. „В условията, в които работим знаете, че сме критикували отношението към армията и в частност Военно въздушните сили. Нашите пилоти по ред причини и с години недофинансиране летят на един санитарен минимум. Това не е тайна, коментирали сме го много пъти. Надявам се да не е това причината“, допълни Янев.

Агенция „Фокус“ припомня: Последният инцидент с МиГ-29 у нас е от 26 април 2012 г. Тогава между селата Царимир и Голам Чардак самолетът се разбива, а пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.

Люба АЛЕКСИЕВА

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Adblock test</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>