Пожарникарите искат двоен бюджет за 2021 г.

Пожарникарите искат двоен бюджет за 2021 г.„Цифрите, заложени в бюджета за 2020 г. – 283 милиона лева, са крайно недостатъчни. Изключителни проблеми изпитваме при поддръжката на техниката – това един от основните ни проблеми. Поискали сме за 2021 година от Министерство на финансите увеличение на бюджета на МВР с 300 милиона лева – за издръжка и още 250 милиона лева за капиталови разходи”.

Това заяви пред Българското национално радио Венцислав Станков от синдикат “Огнеборец” в деня на професионалния празник на пожарникарите.

„Има пожарникари, които ще отпразнуват днешния ден, но дали са достатъчно, това е друга тема“.

„Имайки предвид броя на населението и на пожарникарите – трябва да ви кажа, че имаме недостиг на пожарникари в България“, коментира Станков.

„Най-големият проблем с човешката небрежност изпитваме при полските и горските пожари, но също така има много произшествия в промишлени предприятия, макар че последните 20 години нещата много се подобриха от гледна точка на подобряване на пожарната безопасност, но винаги има инциденти – заради техническа неизправност и други“.

Според Станков засушаването и промяната в климата също влияе върху дейността им.

„Разчитаме много на съдействието на Министерство на отбраната. Основен проблем е обезпечаването на структурата ни с летателна техника с цел по-бързи и адекватни действия. За момента нямаме разбиране от властите по този проблем. Тези летателни средства няма да ги използваме само гасене на горски и промишлени пожари, но и при издирване на хора чрез въздуха, за евакуация. Към момента в България няма такава създадена организация – издирването и спасяването е само наземно“, поясни Венцислав Станков.

Това няма да е евтино на държавата, но пък спасяването на човешкия живот би трябвало да е приоритет”, допълни още Станков.

“В някои държави също няма такива звена, но пък имат сключени договори с частни фирми, които да оказват помощ при дадена ситуация. В България и това не се случва към момента.

Ръководството на „Пожарна и аварийна безопасност“ трябва да помисли върху това“, смята Станков.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico