Проверяват за лоши условия пламнал с коронавирус дом за възрастни

Проверяват за лоши условия пламнал с коронавирус дом за възрастниОгнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора в габровското село Добромирка, предаде БНТ. От началото на месеца досега там са починали шест от общо 43-ма домуващи. В края на месец септември инспектори на РЗИ тестваха масово хора в дома и тогава бяха установени 21 заразени.

Към момента ситуацията с разпространяването на коронавирус в дома е овладяна. До момента инспектори от РЗИ са извършили четири проверки на място и още при първата е регистрирано огнище – 21 души са били положителни, от тях 12 от домуващите, а останалите – персонал.

Директорката на дома е категорична, че огнището е овладяно, домът е под карантина и се полагат всички грижи за възрастните хора. Жителите на селото обаче са категорични, че условията в дома са изключително лоши и домуващите живеят лошо.

Шестима от потребителите са починали. От дома обаче казват, че всички те са били с тежки придружаващи заболявания, а за останалите се вземат всички мерки, за да се опази живота и здравето им.

До средата на следващата седмица РЗИ – Габрово ще изготви пълен доклад, от който ще стане ясно какви са условията на живот в дома. Към момента там не са установени драстични нарушения.

„Все още положението е доста сериозно, продължава да се усложнява последните дни. Капацитетът, който бяхме отделили се изчерпва много бързо. Въпреки увеличението с допълнително легла, в момента от 94 има 84-85 пациенти. Този път пациентите, които постъпват са в по-тежко състояние, изискват повече грижи, престоят е по-дълъг, значително по-дълъг, възстановяването е по-трудно и за съжаление доста хора губят битката с болестта. Хората, които работят в тези отделения са там вече почти цяла година, те се изчерпват, изморяват се физически и психически, натоварването е изключително голямо”, коментира д-р Минко Михов – директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово.

Сигнал за нередности в дома е подаден и в полицията, но тъй като той е под карантина, проверката не може да бъде извършена веднага

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico