Хиляди българи, преболедували COVID-19, остават без шанс за евросертификат

Хиляди българи, преболедували COVID-19, остават без шанс за евросертификатХиляди българи, преболедували COVID-19 в последните 6 месеца, остават без шанс за евросертификат. Причината – инфекцията им е открита само с бърз антигенен тест, а не с PCR, както е записано в новия регламент.

Близо 100 000 българи са дали положителен антигенен тест за COVID-19. Колко от тях после са потвърдили инфекцията си с PCR – oт Министерството на здравеопазването не могат да кажат. Непотвърдените случаи обаче нямат шанс да получат евросертификат.

Сред тях са Виктор и Георги.

“Почувствах се малко като капитан Йосарян в ”Параграф 22” по простата причина, че не мога да се ваксинирам, тъй като не са минали достатъчно месеци от болестта ми, обаче не мога да получа сертификат при положение, че не съм ваксиниран. Няма как да докажа, че съм преболедувал“, разказва Виктор Стефанов пред БТВ.

„Защо по този начин всички бяха третирани по един и същи начин, тези хора, които са с антигенен и с PCR, защо бяха карантинирани тогава?“, коментира Георги Терзийски.

Още преди Коледа у нас резултатите от по-евтините бързи антигенни тестове бяха приравнени на по-скъпите PCR тестове.

В началото на година направените антигенни тестове в лаборатория са една трета от PCR тестовете, сега бройката им постепенно се изравнява.

Според д-р Благовеста Пенчева антигенните тестове са подходящи за поставяне под карантина, но за диагноза – PCR-ът остава най-надежден.

“Антигенният тест има 96% диагностична специфичност, тоест има 4%, в които той може да даде фалшиво отрицателен резултат. При PCR са над 99% тези показатели, той е почти дефинитивен референтен тест“, казва д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

„Тази възможност, макар и първоначално заложена от Европейската комисия и подкрепяна от отделни държави-членки, включително България, не получи достатъчно подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета“, обясняват от МЗ.

От Европейската комисия добавят а медията, че удостоверенията за преболедували могат да бъдат издадени най-рано 11 дни след положителен PCR тест.

“От решаващо значение да се знае кога лицето е било заразено, поради което в регламента се говори за положителен тест с полимеразна верижна реакция (PCR)“ уточняват от ЕК.

Регламентът фиксира, че валидността на удостоверението за преболедуване не може да надхвърля 180 дни.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico