Цацаров и МВР отговориха на “Шпигел”

Цацаров и МВР отговориха на “Шпигел”Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и Министерство на вътрешните работи отговориха на статия в списание “Шпигел” със заглавие “Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган”, както и на публикации в български медии от днес

В своя позиция, изпратена до медиите, бившият главен прокурор Сотир Цацаров заявява, цитиран от Канал 3:

През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София.

В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/.

Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят “Буюк” да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ.

През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България.

По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е “липсата на валидни документи” и че той “е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи”. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.

Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране. Статията в “Шпигел” е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /”България и ловът на гюленистите”, 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев/.

Мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси.

По повод публикациите от МВР също излязоха с уточнение по случая:

Във връзка с медийни публикации, съдържащи внушения за извършени закононарушения от страна на изпълнителната власт в Република България при осъществяване на политиката на извеждане на лица, които пребивават незаконно на територията на страната, МВР категорично отрича извършването на подобни действия. Институцията, която отговаря за изпълнението на държавната политика по извеждане на лица, пребиваващи незаконно на територията на Република България, е Дирекция “Миграция” на МВР.

През 2016 г. Дирекция “Миграция” е изпълнила общо 68 заповеди за принудително отвеждане до границата, наложени спрямо турски граждани, които са се намирали в незаконен престой у нас съгласно разпоредбите на Закона за чужденците в Република България. Сред тези турски граждани е и цитираният в медийните публикации Абдуллах Бююк.

За същото лице Дирекция “Миграция” е установила, че към онзи момент не е подавало молба за международна закрила в Държавната агенция за бежанците, както и че на по-ранен етап му е било отказано убежище от администрацията на Президента на Република България.

В този смисъл турският гражданин Абдуллах Бююк е пребивавал незаконно в страната и без валидни документи. Дирекция “Миграция” е установила още, че през февруари 2016 г. същият е проникнал на територията на Република България с невалидни лични документи.

В резултат, на основание на определените му функционални задължения директорът на дирекция “Миграция” е издал заповед съгласно реда на Закона за чужденците в Република България за принудително отвеждане на турския гражданин до границата. Заповедта е изпълнена на 10 август 2016 г. Турският гражданин е запознат със съдържанието на заповедта на родния му език, като същата не е обжалвана по административен или съдебен ред.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico