Monthly Archives: януари 2021

Министър Красен Кралев наблюдава на живо стартовете от програмата на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години

Министър Красен Кралев наблюдава на живо стартовете от програмата на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години

София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев наблюдава на живо стартовете от програмата на националния шампионат по лека атлетика в зала за юноши и девойки до 20 години. Домакин на двудневната надпревара беше столичната “Асикс Арена”, като медалите си оспорваха над 400 атлети от цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Спортният министър награди някои от призьорите в отделните дисциплини. Той връчи златния медал на Пламена Миткова от “Локомотив” Пловдив, която спечели в надпреварата на троен скок с най-добър резултат в света за сезона при девойките до 18 години – 12.88 м. В събота вечер (30.01) Кралев награди и най-добре представилите се в спринта на 60 м. Национална шампионка при девойките стана Изабела Соколова от клуб “КЛАСА”, която финишира за 7.61 сек. След нея се наредиха Мартина Писачева (“Локомотив” Пловдив” и Мила Димитрова (СКЛА “Енерджи-Пловдив”). Днес Соколова триумфира убедително и в бягането на 60 м с препятствия с време 8.60 секунди. При юношите на 60 м най-бърз беше Георги Христов (“Славия”) с време 6.92 сек. Втори завърши Венелин Камбуров (“Локомотив” Пловдив), а трето време даде Димитър Илиев (АСКЛА “Сливен”). Венелин, който е син на бившия вратар на футболния “Локомотив” Пловдив Васил Камбуров, днес спечели титлата на 200 м с резултат 22,50 сек. Той изпревари Тодор Тодоров (“Академик-София”) и Ивайло Иванов (“Атлетик-София”).
Кралев връчи медалите и на първите трима в дългите бягания при юношите. На 3000 м национален шампион стана Мартин Балабанов (СК “Атлет-Мездра”), следван от Кристиян Иванов (“Берое”) и Станислав Рашков (СК “Атлетика 2012”). На 1500 м със златото се окичи Еркан Низам (“Евър-Варна”). Сребърен медал заслужи Мартин Балабанов (СК “Атлет-Мездра”), а бронзът отиде при Пламен Драганов (ЛК “Радио 999”).

Участниците споделиха пред спортния министър своето задоволство от условията, които предлага “Асикс Арена” за провеждане на лекоатлетически състезания на закрито. Залата претърпя цялостна реконструкция и беше открита през 2017 г., като в ремонта бяха вложени 8 млн. лв. Кралев увери атлетите, че ММС продължава с инвестициите в лекоатлетически съоръжения и припомни, че от 2015 г. до момента ведомството е инвестирало 7 млн. лв. в ремонт и изграждане на седем закрити писти, шест открити и два центъра за хвърляния в цялата страна.

Красен Кралев проведе разговори и с част от представителите на клубовете, които се включиха в националния шампионат. Те му благодариха за спазеното обещание да бъдат увеличени в двоен размер средствата по Програмата за развитие на спортните клубове през 2021 г. Министърът пое ангажимент, при добри финансови постъпления за Българския спортен тотализатор, през лятото те да получат допълнителни средства, за да подпомогнат и развият своята дейност.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Янка Такева: Ще има удължаване на учебната година

Янка Такева: Ще има удължаване на учебната годинаОбсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември. Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Много директори са готови да направят това. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за “Неделята на Нова” по “Нова телевизия”.

„Ще има удължаване на учебната година. Това е изключително важно. То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала. Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-ви до 4-ти клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото”, каза още тя.

По думите ѝ има недостиг на учители в страната. „Той обаче, е като безработицата – трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1 000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, коментира Такева.

„С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1 774 лв., а за непедагогическият – 943 лв. В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата”, посочи тя.

Относно това защо някои учителите не искат да се ваксинират на този етап, Такева коментира, че от една страна, част от тях са по-педантични, а от друга – информационната кампания относно ваксинацията е закъсняла.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Ива Софиянска набутала Андреа Банда в Нова тв

Ива Софиянска набутала Андреа Банда в Нова тв[unable to retrieve full-text content]

Ива Софиянска-Божкова е причината Андреа Банда Банда да се озове в Нова тв. Влогърката призна, че не знаела какво й се работи в Англия, където в завършила висше образование, и заради това се е прибрала в България. След това от телевизията й предложили да замести излизащата по майчинство Ива Софиянска. „Да, така става – учиш в чужбина, прибираш се и ти предлагат работа в една от националните телевизии. Защо и на мен не ми предложат, защото нямам връзки”, коментира млада жена, която също се е образовала извън родината ни. Коментаторката от „На кафе“  продължава да е близка със снахата

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

БАЗ и СЗБ: Нямаме моралното право да подложим служителите си на наказателно преследване с протестно отваряне на заведенията на 1 февруари

БАЗ и СЗБ: Нямаме моралното право да подложим служителите си на наказателно преследване с протестно отваряне на заведенията на 1 февруари

София. След проведени юридически консултации от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Това съобщиха от Сдружението на заведенията в България .

От бранша посочват, че са готови да поемат наложените персонала административни глоби, но не могат да си позволят да подложат служителите си на наказателно преследване.

“Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност. Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него. Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни. С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред. Напомняме, че изпратихме писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяваме, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, ние избрахме 1 февруари 2021г. Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България”, отбелязват от организациите.

СЗБ и БАЗ настояват Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша: “Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите? Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма”.

От бранша посочват и какви ще бъдат санкциите при евентуално отваряне на заведенията на 1 февруари в знак на граждански протест:

1.Административно-наказателна отговорност:

За физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв, като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.

За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

2. Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица):
Лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Николай Нанков: С джипа на премиера достигаме до проблемите на хората

Николай Нанков: С джипа на премиера достигаме до проблемите на хоратаИма над 2200 регистрирани свлачища в България. 990 от тях са активни. За миналата година има около 40 стари свлачища, които са се активирали и 6 появили се наново. Това обясни в съботния сутрешен блок на БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

“Само за януари 2021 година имаме над 50 новообразували се свлачища в страната. Какви са причините, геолозите по-добре биха обяснили, най-вече климатичните явления, атмосферните явления, свързани с високи температурни амплитуди, с преовлажняване на почва, на скалните масиви. Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота”, допълни зам.-министърът.

Той каза още, че са отделени около 500 млн. лева и се работи превантивно по почти 100 свлачища и срутища на територията на републиканските пътища.

“Трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват през декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само палиативни, аварийни мероприятия”, обясни Нанков.

Важно е да се знае, че някой няма запазено място в джипа на премиера, но интересно се получиха нещата. Хубавото е, че хората в джипа – не само премиера, но и аз, не сме онзи тип „диванни“ и „жълтопаветни“ политици. Да, през джипа наистина ние достигаме до максимален брой хора из цяла България. Така имаме и друга гледна точка – до хората сме, до проблемите им“, вярва Нанков.

„Предстоят ни трудни избори. На първо място заради пандемията, а на второ място заради жълто-кафявите новини и откровеният хейт, който се лее върху ГЕРБ, а също така и дезинформацията, с която ни заливат“, опасява се зам.-министърът.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico