Daily Archives: февруари 1, 2021

По искане на изпълнителя от общината увеличиха таксата, дължима за репатриране на излезли от употреба превозни средства

По искане на изпълнителя от общината увеличиха таксата, дължима за репатриране на излезли от употреба превозни средстваizostaven avtomobilОбщинският съвет в Плевен промени размера на разноските, дължими от собствениците на излезли от употреба превозни средства на територията на общината, претендиращи връщането им от площадка за временно съхранение и център за разкомплектоване. За репатриране на стар автомобил определената сума е в размер на 50 лв., за ден престой на площадка за временно съхранение – 20 лв., гласи решението, прието на януарската сесия.
Процедурата за събиране, транспортиране и третиране на излезлите от употреба моторни и пътни превозни средства на територията на община Плевен са регламентирани в общинската Наредба №2 за опазване на околната среда. Съгласно текстове в наредбата, излезлите от употреба МПС и ППС с неугледен външен вид и технически неизправности, замърсяващи околната среда на терени – общинска или държавна собственост, подлежат на транспортиране до площадка за временно съхранение и център за разкомплектоване. Лицата, притежаващи разрешение за опериране на такива центрове, имат задължението да съхраняват доставените превозни средства за срок от 14 календарни дни, след който изоставеното превозно средство може да бъде разкомплектовано и предоставено за рециклиране. В случай, че до изтичането на този срок лицата – собственици заявят връщане на собствеността си, те дължат разноски на оператора на площадката. С решение от март 2016 г. на местния парламент определеният размер на тези разноски е съответно 30 лв. за репатриране и 10 лв. на ден престой на площадка за временно съхранение. Към настоящия момент дейностите по извозването, съхранението и разкомплектоването на излезлите от употреба моторни и пътни- превозни средства се извършват въз основа на договор от 06.07.2018 г. В края на миналата година в Община Плевен е постъпила молба от изпълнителя по този договор за изменение на дължимите от собствениците разноски, като посочените мотиви за това са променените пазарни условия и увеличените разходи по поддръжка и експлоатация на площадката. Искането е определено като обосновано и целесъобразно от общинската администрация. Общинският съвет прие промените, като изменени решението си от март 2016 година.

Powered by WPeMatico

Министър Емил Димитров: Информацията за втората авария във Варненското езеро не е забавена нито укрита

Министър Емил Димитров: Информацията за втората авария във Варненското езеро не е забавена нито укрита

Варна. Не е била забавена информацията за втората авария във Варненското езеро. Това съобщи във Варна министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Димитров посочи, че информацията не е била укривана, а освен това не е не е отчетено и замърсяване на морската вода в близост до тръбопровода.
Министърът допълни, че е разпоредил проверка затова дали някъде по веригата не се укрива информация.

“В момента, в който са разбрали, че има незначителни отклонения в показателите в дебита и налягането на тръбопровода са направили проверка и са информирали са кмета. После на място водолази са установили какво се е случило. В момента,в който г-н Портних е разбрал, е пратил писмо до нас. Ако трябва да се пише акт, той трябва да е на ВиК. От дружеството обаче казват, че тръбата не е тяхна.
След това потърсихме собственика на тръбата, който пък от своя страна в момента, в който е разбрал, е взел мерки. Така че на практика няма закъснение. Актове няма да се пишат засега”, каза министър Димитров.

Емил допълни, че пробите от водата в морето край тръбата са в норма. Няма пукнатина, а прегъване на тръбата и са предприети действия по отстраняването на аварията.

По думи на зам.министър Николай Нанков остават последни довършителни работи по затварянето на тръбата, което е трябвало да стане в рамките на днешния ден, но от Морска администрация не са позволили поради обявен оранжев код за Варна.
„В случая става въпрос за дефект на тръбата по време на строителство. Нямаме завършен строителен обект. Какви са причините за това огъване, ще разберем, но не съм убеден, че тръбата е дефектирала от само себе си”, каза още Нанков.

Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

КЕВР утвърди по-висока цена на природния газ за февруари

КЕВР утвърди по-висока цена на природния газ за февруариКомисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от “Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец февруари 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Ценовото решение на Комисията е прието в съответствие с условията на договора между “Булгаргаз” ЕАД и ООО “Газпром экспорт” и условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари в размер на 30,39 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец януари 2021 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лв. за мегаватчас. Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Увеличената цена на природния газ за февруари е в резултат на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари, уточняват от КЕВР.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Кралица на красотата си изкарва хляба като миячка на чинии

Кралица на красотата си изкарва хляба като миячка на чинии

19-годишната Гюлнур Нуртава спечелила приза “Мис Кизилород” преди две години, узна HotArena. Няколко дни по-късно баща й починал при трагичен инцидент, а след два месеца и нейната майка.

Така младата жена изпаднала във финансови затруднения. И вместо да избере пътя, към който прибягват нейни колежки, ставайки любовница на богат бизнесмен, тя решила да е независима. Така започнала работа в кафене като миячка на чинии, защото навсякъде другаде й отказвали работа, защото била… прекалено красива. Жените – началнички не я взимали, защото се страхували да не им отмъкне мъжете, а пък тези от противоположния пол веднага предлагали секс. Категорично отказала всички мръсни предложения и продължила да работи като чистачка.

Неведнъж са й предлагали да работи като моделка, но не искала, защото смятала, че по този начин ще се забърка с хора, които ще искат да я имат само заради външния й вид, но е и заради това, което е тя самата.
“Просто не искам да съм скъпо платена проститутка. Това, което правя сега, ме удовлетворява. Важното е, че печеля парите си сама”, признава красавицата, пише Телеграф.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Ще бъдат унищожени над 1000 тона отпадъци от препарати за растителна защита

Ще бъдат унищожени над 1000 тона отпадъци от препарати за растителна защитаbabh logoВ изпълнение на разпореждане на Върховната административна прокуратура (ВАП) във връзка с данни за рисково съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, Министерството на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните са инспектирали общо 187 склада на територията на страната, включително състоянието на сградния фонд, в който са съхранявани препаратите, състоянието на водните тела, районите със значителен потенциален риск от наводнения и санитарно-охранителните зони в близост до водни обекти и населени места, количеството на съхранявани препарати за растителна защита.
Проверките са проведени с участието на прокурори от ВАП. Към настоящия момент са почистени 29 склада в градовете Габрово, Пазарджик, Севлиево, Лясковец, Елхово, Долни Дъбник и други, съобщиха от прокуратурата.
В инсталации във Франция за високо-температурно изгаряне (инсинератори), отговарящи на действащите изисквания съгласно признати международни стандарти, са предадени за крайно обезвреждане общо 1000, 521 тона отпадъци.
Продължават действията по преопаковането, транспортирането и окончателно обезвреждане на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, намиращи се в оставащите обекти и складове на територията на Република България.

Powered by WPeMatico