Daily Archives: февруари 2, 2021

Президентът Румен Радев ще обяви съвместна инициатива за изграждане на нова национална концертна зала

Президентът Румен Радев ще обяви съвместна инициатива за изграждане на нова национална концертна зала

2 Февруари 2021 | 18:06 | Агенция “Фокус”

      <div>

            <div>
              <div><figure><img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/02/ad127176d70ce4c30c46b30e13b0ce4c.jpg" alt="Президентът Румен Радев ще обяви съвместна инициатива за изграждане на нова национална концертна зала"><figcaption>Снимка: Информационна агенция "Фокус"</figcaption></figure></div>
                                  </div>


          </div>


  <div readability="37">
              <b><i>София. </i></b>На 3 февруари от 11.00 часа на „Дондуков“2 президентът Румен Радев ще обяви, заедно с ръководителите на организациите-учредители и обществен съвет, съвместна инициатива за изграждане на нова национална концертна зала. Това съобщиха от <b>прессекретариата на държавния глава</b>.
              </div>

          © 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!</p>  
        <p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Ловджии в ареста, отстреляли без резрешителни седем глигана

Ловджии в ареста, отстреляли без резрешителни седем глиганаЛовджии, които са застреляли 7 диви прасета без нужните разрешителни документи, се осъмнали в ареста, предаде Plovdiv24.bg. След подаден сигнал за незаконен обстрел на едър дивеч служители на РУ – Хисаря са започнали досъдебно производство срещу членовете на ловната дружина при село Красново.

Ловците имали групово разрешително за обстрелване на хищници, но навлезли в ловно стопанство, където убили и разтрупили 7 диви прасета, без да имат разрешително за обстрел на едър дивеч.

Иззети са множество веществени доказателства, дактилоскопни следи и трупно месо, разпитани са и участниците в бракониерството – 17 от ловуващите мъже, които са пояснили спецификата и начина на извършване на деянието.

От групата има и задържани лица по Закона за МВР. Случаят е докладван на районната прокуратура в Пловдив, а работата на разследващите продължава по дадени конкретни указания от наблюдаващ прокурор.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Муки разкри: Постоянно получавам знаци от Стоянка (Вижте какво й се е случило)

Муки разкри: Постоянно получавам знаци от Стоянка (Вижте какво й се е случило)

Днес се навършват 99 години от рождението на актрисата Стоянка Мутафова, която напусна този свят на 6 декември 2019 г. Единствената й дъщеря Мария Грубешлиева-Муки споделя, че болката от загубата й не отминава, а напротив – става още по-непоносима. На този ден тя ще занесе цветя на гроба й.

 

„Заедно с Евгени Боянов ще отидем на църква, а след това на гробищата. Ще отнеса цветя на мама, ще прелея вино, а на чичо Нейчо ще запаля цигара, винаги го правя. След това ще се прибера вкъщи, направила съм си параклисче с икони и снимки на мама. Ще седна и ще си поговоря с нея, често го правя. Така посрещнах Нова година, така ще съм и на рождения й ден. Обичам я много и никога няма да я забравя“, споделя Муки.

 

Тя признава, че последните дни непрекъснато се свързват с нея медии по повод рождението на майка й, което засилило още повече тъгата в нея. „Сякаш се върнах на първа позиция. Спомените ме връхлетяха, като на филмова лента ми минава непрекъснато животът със Стоянка, всичките ни моменти заедно, къщата ни“, не крие голямата си мъка Грубешлиева.

 

Писателката е категорична, че получава различни знаци от майка си и вярва, че хората, които ни обичат, ни гледат от небето и след смъртта.

 

„Истината е, че изчетох много книги за прераждането и отвъдното, след като мама почина, и в знам, че няма случайни знаци. „Още първите дни след смъртта й паднах и се бях контузила, лежах си в стаята и чувам от хола нейния глас „Муки, Муки“… Сякаш беше притеснена за мен, тя винаги много се е тревожила, когато имам някакъв здравословен проблем“, разказва Муки за знаците от майка си пред „Телеграф“.

 

И допълва: „Сега ще ви разкажа още нещо, което за някои може да е невероятно, но за мен е: факт. Аз, месеци след като тя почина, спях, стискайки в ръка нейната хавлия. Както си спя и усещам, че някой сякаш ми е хванал ръката все едно е тя, защото преди да умре, тя често ми държеше ръчичката, явно усещаше, че ще си отиде. После усетих как някой ми дърпа възглавницата, събудих се и виждам едно птиче, изчурулика три пъти и отлетя. Разказах после на Евгени и двамата сме сигурни, че това бе знак от мама“ .

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Леко увеличение на заболелите от COVID-19 е регистрирано във Великотърновска област, кодът в региона отново е оранжев

Леко увеличение на заболелите от COVID-19 е регистрирано във Великотърновска област, кодът в региона отново е оранжев

Велико Търново. 64.1 на 100 хил. души е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 във Великотърновска област за периода от 19 януари до 1 февруари. От Регионалната здравна инспекция съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че кодът на разпространение на коронавируса в региона отново е оранжев.

Новорегистрираните случаи за последното денонощие са 23. Сред диагностицираните е и педагог от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Под карантина за 10 дни са поставени 26 ученици от съответната паралелка, както и един преподавател. Обучението им продължава в електронна среда. В училището са извършени почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения.

Общият брой на заразените с коронавирус в региона достигна 4814 души. Активните случаи са 204, като 54 пациенти са хоспитализирани, а останалите 150 лица се лекуват вкъщи. Починали са 329 души, като за денонощието няма нови смъртни случаи. Оздравели са 4281 лица. Карантинираните са 333.

Епидемиологичните проучвания продължават.
Луиза ТРАНЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Цветанов: Предлагаме закриване на спецпрокуратурата и спецсъда

Цветанов: Предлагаме закриване на спецпрокуратурата и спецсъдаВсички знаем, че трябва да има съдебна промяна и реформа и точно затова от “Републиканци за България” много ясно сме заявили и ще представим секторната си политика за „Правосъдие“ – намаляване политическата квота във ВСС от парламента, както и закриване на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд. Към настоящия момент усещането, което има в българските граждани е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня. Това каза председателят на “Републиканци за България” Цветан Цветанов пред БНТ.

Цветанов обоснова предложението с факта, че когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи не е имало Специализиран съд и Специализирана прокуратура „Тежките дела, които имаше тогава в правораздавателната система излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има сега срещу организираната престъпност“. Той даде за пример случаите с „Килърите“ и „Наглите“ като добре свършена работа.

„Готови сме за изборите от момента, в който регистрирахме партията. Преди парламентарните избори обаче има частични избори в няколко населени места, които са най-важният индикатор за резултатите от парламентарните избори. Там ще се разбере какви са нагласите сред хората“, заяви Цветанов.

Относно предложението на “Републиканци за България” за реформа и ротация на шефовете на МВР по време на изборите Цветанов заяви, че: „Ротацията на полицаи ще даде възможност да се възпрепятства влиянието на политическите сили. Това са първите парламентарни избори за ГЕРБ, които те ще организират. Тя би помогнала за възпрепятстването на купуването на гласове, каквото се е случило в община Гурково на местните избори през 2019г.“.

По думите му досега винаги са признавани изборните резултати, но сега има сигнали, че това може да не се случи. Цветанов Цветанов каза, че до този момент ГЕРБ честно е печелила и честно е губила избори, но изборите през 2019 г. говорят друго.

„Симбиозата и задкулисието между ГЕРБ и ДПС са видни в общините Маджарово и Хасково. Разбрах, че има договорка между Борисов и ДПС през 2018 г. Тази договорка е станала след парламентарните избори през 2017 г.“.

Цветанов отново даде за пример и случая с Ягодинската пещера и прехвърлянето ѝ към община Борино. „Попитайте Дариткова за Рудозем дали не е имало предварителни разговори с кандидатка, издигната от други формации, да се изисква подкрепа за балотаж“, каза още Цветанов във връзка с изказванията на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която определи казаното от Цветанов като разколебаващо електората на ГЕРБ и втвърдяващ този на ДПС.

Той даде и няколко примера за колаборация между ГЕРБ и ДПС: „2015 г. ми се обадиха от ДПС да подкрепим техния кандидат в Исперих, а не независимия. Тогава аз дадох пълна свобода на структурата и тя подкрепи независимия кандидат“ и добави, че ситуацията в Разград е била сходна.

Цветанов беше категоричен, че не отцепва структури на ГЕРБ, а се наблюдава процес на огорчаване на хора от ГЕРБ.

„Аз съм коректен човек и давам всичко от себе си за каузи. Сега защитавам хората, които искат да бъдат парламентарно представени. Никога не съм ходил на места, където се вършат договорки. Винаги съм защитавал принципна позиция“, добави председателят на Републиканци за България.

Цветан Цветанов напомни за случаи на неправомерно влияние във властта и каза, че и по това време е защитавал принципна позиция: „Трябва да дадем възможност хората да бъдат информирани. Ние днес не говорим за политики“.

По темата с руския опозиционер Алексей Навални Цветанов заяви, че: „Официалната позиция на страна ни е доста хаотична и непоследователна. И президентството няма адекватна позиция по случая. Аз правя аналогия със случая Скрипал. В България също имаше тровени с новичок, а никой не коментира това“.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico