Daily Archives: февруари 4, 2021

Водородното училище „Д-р Петър Берон“ в Червен бряг отчете над 30% икономия на гориво за отопление

Водородното училище „Д-р Петър Берон“ в Червен бряг отчете над 30% икономия на гориво за отоплениеСУ „Д-р Петър Берон“ в Община Червен бряг отчете над 30% спестявания на гориво за отопление на месечна база в резултат на проекта „Водородно училище за зелено бъдеще“.

Проектът реализира също така повишаване на максималната температура, която може да бъде постигната от котлите, както и намалено време за работа на котлите, т.е. благодарение на високо-енергийното гориво котлите постигат по-добри резултати с по-малко часове работа.

„Изключително горди сме с постигнатите резултати от нашия проект „Водородно училище за зелено бъдеще“. Благодарение на този проект учебният процес протича по-комфортно при по-високи температури в стаите, училищният бюджет реализира спестявания, а училището дава добър пример за подражание в опазване на околната среда чрез постигането на висока енергийна ефективност и намаляване на вредните емисии,“ сподели директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Антон Шуманов.

„Предвид постигнатите спестявания на гориво и редуцираните вредни емисии, както и лесното репликиране на проекта, считаме, че той може да се превърне в добрата практика за внедряване на водородно гориво в отоплителните системи на сгради за постигане на висока енергийна ефективност,“ заяви кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов. „Радваме се, че този иновативен проект бе реализиран именно в нашата община,“ добави д-р Костадинов.

Проектът „Водородно училище за зелено бъдеще“ реализира интеграцията на система GI5000 за производство на високо енергийно водородно гориво на място на иновативната българска компания “Грийн Иновейшън” (Green Innovation Ltd.). Напълно автономната система оптимизира процеса на горене чрез добавяне на произведеното водородно гориво, като с това повишава КПД на конвенционалното гориво и оптимизира работата на котелното стопанство.

Предстоят още замервания до края на сезона, за да може да се направи прецизна калкулация на постигнатата икономия на сезонна база, като икономията от над 30% конвенционално гориво, отчетена за първия пълен месец на работа на системата може да се счита за отправна стойност, като се очаква до края на сезона постигнатите резултати да са с още по-високи стойности.

Информация: Община Червен бряг, Пресцентър, снимки: архив

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът на изход за товарни автомобили на границата с Турция, Румъния, Гърция и със Сърбия

ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът на изход за товарни автомобили на границата с Турция, Румъния, Гърция и със Сърбия

София. Интензивен е трафикът на изход за товарни автомобили на ГКПП “Лесово”, ГКПП „Видин”, ГКПП “Кулата” и ГКПП “Калотина”. Това съобщиха от ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 18.00 часа.

На границата с Република Гърция:
На ГКПП “Кулата” трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.
На ГКПП „Кулата“-„Промахон“ българските граждани трябва да представят отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. Тази мярка ще се прилага до 08.02.2021г. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа. Мерките не се отнасят за водачите на товарни автомобили, те ще бъдат пропускани както досега. От 23 до 7 часа през ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.
На ГКПП „Маказа“ в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа. За излизане от Гърция пътници ще бъдат допускани само от 7 до 23 часа.
През граничния пункт „Ексохи“, съпределен на българския ГКПП “Илинден”, в Гърция се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.
На пункта „Орменион“, съпределен на ГКПП „Капитан Петко войвода“, гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили.
През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.

На границата с Румъния:
Трафикът е интензивен на ГКПП „Видин” на изход за товарни автомобили.
Отпада изискването за PCR тест на български граждани, влизащи в Румъния.
Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските “Кайнарджа” и “Крушари”. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП “Русе” и ГКПП “Видин”. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия:
Трафикът е интензивен на ГКПП “Калотина” на изход товарни автомобили.
Сръбските гранични власти не изискват PCR тест от влизащите в Сърбия български граждани.

На границата с Република Северна Македония:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

На границата с Република Турция:
Трафикът е интензивен на ГКПП “Лесово” на изход за товарни автомобили.
Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Тази мярка ще се прилага до 01.03.2021 г. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР:https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736 и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56;

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Д-р Цецка Бачкова за ФАКТИ: Мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провал

Д-р Цецка Бачкова за ФАКТИ: Мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провалБългарското правителство продължава да ”бори” кризата с пандемията по възможно най-хаотичния начин. Налагат се мерки, после се махат/разхлабват и ставаме свидетели на дежавю вече няколко пъти. Днес от НОЩ ни предупредиха, че ситуацията с коронавируса отново може да се влоши. И ако допреди няколко месеца това беше в някаква степен разбираемо, защото ваксини нямаше, а хората не можеха да издържат дълго да живеят в ограничения, то днес провалът на управляващите няма никакви оправдания. Особено за този с ваксинацията. Наредихме се последни и там. И в Европейския съюз, но и извън него. А освен че се ваксинират ужасно малко хора и перспективата не е никак розова, няма и никаква агитационна и разяснителна кампания.

Относно тези теми – за ”отварянията” и ”затварянията” и провалът с ваксинационната кампания, от ФАКТИ потърсихме коментар на д-р Цецка Бачкова, зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ), част от политическото обединение Демократична България.

Д-р Цецка Бачкова е завършила магистратура по политически науки, икономиче­ска политика и гражданско право в университета в Мюнстер, Германия. Тя е зам.-председател на ДСБ и говорител за социална политика на политическото обединение Демократична България.

“Смятам, че не е оправдано точно в момента да се разхлабват мерките, предвид разпространението на нови мутанти на вируса, част от които не се хващат от PCR тестовете, други пък не са покрити от ваксините, които са одобрени за употреба”, започна д-р Бачкова.

”Освен това, виждаме какво се случва в останалите държави в Европа. Там много сериозно се затягат мерките. България остава горе-долу единствената държава, където нещата вървят точно в обратна посока и вместо управляващите да насочат максимални усилия към масово ваксиниране, тъй като това е единственият вариант за създаване на т.нар. популационен, стаден имунитет, България се движи с най-бавни темпове на ваксиниране – отново в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. А и не само държави от ЕС. Например в Сърбия също са преди нас във ваксинирането. Управляващите у нас правят всичко наобратно. Бавна ваксинация, разхлабване на мерките и ако обърнете внимание днес (б.р. вчера, но и днес) вече имаме доста сериозно покачване на новите случаи”, заяви още тя.

”Мерките от края на ноември до края на януари дадоха положителни резултати, но вместо да се стъпи на базата на тези положителни резултати – да закупят ваксини, ако трябва и на по-високи цени, и ударно да започнат ваксинация, през целия период на ваксинация някак да задържат тези по-сериозни рестрикции, те направиха точно обратното. Ако бяха инвестирали в посока на масово ваксиниране и затягане на мерките в рамките на няколко месеца, след това щеше да има трайно задържане на положителните резултати. Има общо настроение, че мерките не помагат, а съсипват живота на обществото. Но мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провал и точно това е причината хората да негодуват срещу мерките и да не ги подкрепят”, добави зам.-председателят на ДСБ.

По отношения на огромния проблем с ваксинацията у нас, а именно бавното ваксиниране и липсата на агитационна кампания, д-р Цецка Бачкова заяви следното:

“Липсата на адекватна информационна кампания е всъщност най-големият проблем с пандемията от самото начало. Първоначално не се обясни на хората защо се налагат тези мерки, а също и кога и при какви случаи тези мерки е необходимо да бъдат затегнати и кога може да се разхлабват. Такива параметри не бяха дадени на хората и те не разбират какво се случва. Сега понастоящем с ваксините е по същия начин. Няма никакви клипове, никакви обяснения – какви са ваксините, колко са вредни, колко безвредни, къде са рисковете, къде са ползите и че всъщност ползите са милион пъти повече, отколкото рисковете. Както и това, че рисковете са горе-долу съизмерими с риска при приемането на което и да е лекарство.

От друга страна, считам за генерална грешка и нещо друго. Когато Европейският съюз определи квоти за всяка една държава членка, а именно, че всяка държава има право да поръча и закупи ваксинационни дози като за 50% от популацията си, което значи, че България имаше право да закупи и поръча като за 3.5 млн. човека, нашата държава поръча ваксини за 1.5 млн. човека. От там идва цялото забавяне, защото първоначалната поръчка, която са направили, е ниска, а отделно и самите компании производители, както виждаме, имат известни затруднения с изпълнението на договорите си, производствения си капацитет и т.н. Това е огромен гаф на правителството ни, скандал, който всячески сега се опитват да прикрият. Може би вече са поръчали големи количества от ваксините, но те все още не са произведени, част от тях още не са регистрирани и въобще не е ясно какъв е планът у нас. Няма ясен разчет до коя дата, горе-долу, каква част от населението ще бъде ваксинирана“.

Липсват и авторитети, които адекватно да информират населението за ползите от ваксините, отбелязахме от ФАКТИ.

“Предвид, че всички знаем, обществена тайна е кой държи медиите, с просто око се вижда кои са доцентите инфекционисти, дори не са епидемиолози, които най-много обикалят студията и всъщност объркват съзнанието на хората с техните противоречиви послания“, коментира тя вметката ни.

От медията ни попитахме и за ситуацията с ваксината на АстраЗенека”. Тя е с най-нисък имунен отговор и възрастови ограничения, които я правят неефективна за една от най-уязвимите групи, а именно възрастните хора. На тази база, много хора се чудят защо правителството ни е избрало именно нея.

””АстраЗенека” беше планирала да е първата компания, която ще регистрира ваксина. Първоначално всички погледи бяха насочени към нея, но впоследствие при техните проучвания се бе получило объркване, имаха проблеми с дозите и т.н. Предполагам, че това насочване към “АстраЗенека” е било заради очакванията, че тя първа ще регистрира ваксина, както и, доколкото разбирам цената на ваксината на тази компания е осезаемо по-ниска, плюс, че логистиката също е много по-лесна. Но да не забравяме, че също така се появи информация за интереси и лобиране около избора на “АстраЗенека” за България”, даде своят коментар и по този въпрос зам.-председателят на ДСБ д-р Цецка Бачкова.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Бременната в третия месец Анита се хвали: Чакам дете от Рачков!

Бременната в третия месец Анита се хвали: Чакам дете от Рачков!

    <nav>
      <div><div>
  <a href="javascript:;"><img alt="търси клюки" src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/02/search-1.gif"></a>
</div>
            </nav>


127

04 Февруари 2021, 18:00
Харесай


Димитър Рачков ще стане баща през есента, научи сензационно „Уикенд” от близки на актьора. Официалната половинка на комика – сексбомбата Анита Димитрова, е бременна от него. Според собствените признания на блондинката пред нейни приятелки, тя е в третия месец на бременността си. Това означава, че Анита е заченала през ноември, когато започна втория локдаун в държавата.Красавицата е научила радостната вест малко преди Коледа. Заедно с Рачков, двамата приели като красиво знамение хубавата новина. Разбрали се да запазят в тайна щастливото предстоящо събитие колкото се може по-дълго. И докато суеверния Митко спазва обета за мълчание, Анита вече се е похвалила на няколко свои приятелки, че й предстои да бъде майка. Полът на бъдещото бебе все още не е известен. Пред есента стана ясно, че двойката вече живее на семейни начала в луксозна къща в „Панчарево” със собствен басейн, и даже е сгодена. Тогава красавицата показала на приятелките си с гордост бижуто – красив златен пръстен с малък диамант на „Алтънбаш”, който струва над 15 000 лева. Не е ясно кога ще бъде сватбата, но е възможно да предхожда появата на бебето и да е в близките месеци. Любовта на комика и бившата плеймейтка се развива доста скоростно. Двамата са заедно вече година и половина. Както „Уикенд” тогава първи разкри, Рачков се е запознал с блондинката през есента на 2019 г., по време на снимки за новата песен на братя Аргирови – „Ние”. Във видеото към парчето участваха плеяда родни знаменитости, сред които Криско, Рафи, Иво Аръков и самия Рачков. В същото видео като статистка се снимала и Анита Димитрова, която успяла да привлече интереса на шоумена. Дни по-късно двамата излезли на първа среща, а от тогава са неразделни. Анита беше и в публиката на „Като две капки вода” миналата година, когато Рачков беше водещ, и подкрепяше половинката си, забелязаха тогава светски хроникьори. „Откакто е с нея, Митко разцъфна. Пак е весел и жизнерадостен, пълен с енергия. Анита се оказа идеалната жена за него”, радват се приятелите му. Именно красавицата го окуражила да направи „Забраненото шоу на Рачков”, което вече имаше няколко успешни издания пред препълнени зали в цялата страна.
Припомняме, че Димитър Рачков вече има син, който е тийнейджър. Момчето носи името на баща си и е от връзката на актьора със сценаристката Христина Апостолова, която в момента е половинка на Евтим Милошев.

Сподели

Коментари

Подреди по

 Добави коментар 


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK

HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+


Google+

  </td>
  <td></td>
<strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Смартфони и смарт аксесоари Samsung с до 150 лв. отстъпка в онлайн магазина на VIVACOM

Смартфони и смарт аксесоари Samsung с до 150 лв. отстъпка в онлайн магазина на VIVACOM

София. Само в онлайн магазина на VIVACOM до 16 февруари, клиентите могат да се възползват от промоционалните цени на смартфони и смарт аксесоари Samsung с отстъпка до 150 лв . Промоционалните цени са валидни при сключване на нов договор или подновяване на текущ, или закупуване на устройството в брой или на изплащане. Това съобщиха от пресцентъра на VIVACOM.

В онлайн офертата са включени и най-новите флагмани на Samsung от серията S21 – Galaxy S21, S21+ и S21 Ultra. Устройствата съчетават елегантен и модерен дизайн с отлични работни характеристики, за да удовлетворят нуждите на съвременните потребители. И трите модела предлагат впечатляващи камери, мощни процесори и обширни екрани с адаптивна честота на опресняване 120 Hz в секунда.

Отстъпка в онлайн магазина има и в цената на Note 20 серията на Samsung. Флагманите се отличават със стилен дизайн, висока функционалност и характерния за Note серията S-Pen, който прави използването на любимите приложения още по-лесно и удобно. А Samsung Galaxy Note20 Ultra вече е съвместим с 5G мрежата на VIVACOM, за да могат потребителите да се възползват от възможностите на ултра бързата свързаност с отлично качество и огромен капацитет.

В промоцията е включен и сензационният сгъваем смартфон Samsung Galaxy Z Fold2. Сгъваемият дисплей прави устройството многофункционално, компактно и удобно за използване в динамичното ежедневие. А AMOLED технологията гарантира динамично разпределение на нюансите и по-контрастни цветове на картината. Samsung Galaxy Z Fold2 позволява безпроблемна смяна между дисплеите на модела, без да се прекъсва работата на приложенията.

От смарт аксесоарите отличен избор за активните хора са смарт часовниците Galaxy Watch3. Те проследяват десетки видове физическа активност, предоставят съвети в реално време и разполагат с тракери за следене на нивото на стрес и сърдечния ритъм. Притежават и различни функционалности, като синхронизиране на календар, събития, известия от социалните мрежи и видимост на изпратените изображения без допълнително докосване. Galaxy Watch3 са съвместими с новото поколение вградени карти eSIM, за да могат потребителите лесно и удобно да приемат обаждания и да набират от часовника си, когато смартфонът не е в тях.

Всички устройства Samsung, с отстъпка до 150 лв. в настоящата онлайн промоция могат да бъдат открити тук.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico