Daily Archives: февруари 8, 2021

Утре от 9.30 ч. до 15.30 ч. движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“ ще е в една лента

Утре от 9.30 ч. до 15.30 ч. движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“ ще е в една лента

София. Утре от 9.30 ч. до 15.30 ч. движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“ ще е в една лента. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”. От там призовават водачите да шофиратвнимателно.

Поради ремонт на осветлението ще бъде ограничено преминаването в изпреварващата лента и трафикът ще е в активната.

От 8.30 ч. до 18.00 ч. на 9 и 10 февруари ще се извършват ремонтни дейности в крайната активна лента в платното за София при 37-ми км на АМ „Хемус“. Движението в участъка ще се осъществява в средната и в изпреварващата ленти.

На АМ „Тракия“, в участъка от 28-ми до 30-ти км в платното за София, утре – 9 февруари, от 8.30 ч. до 18.00 ч., ще се ремонтира пътната настилка в активната лента, трафикът ще се осъществява в изпреварващата.

На АМ „Тракия“, от 34-ти до 36-ти км в платното за Бургас, за ремонт на ограничителните системи утре от 9 ч. до 16 ч. се ограничава преминаването в изпреварващата лента. Движението ще се осъществява в активната.

Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Температурен рекорд отчетоха в Хасково

Температурен рекорд отчетоха в ХасковоАбсолютен температурен рекорд е отчетен в Хасково днес, съобщиха от хидрометереологичната обсерватория в южния областен център.

Към 12,30 часа термометърът е отчел 18,1 градуса. Досега живакът на тази дата е бил с най-високо показание през 1995 година, когато е стигнал 17,0 градуса.

Дежурните в станцията допълниха още, че поривите на силния югозападен вятър са над 70 километра в час.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

След като го осъдиха: Калин Терзийски плаща на Хайтови седем бона със стотинки

След като го осъдиха: Калин Терзийски плаща на Хайтови седем бона със стотинки

Седем бона на стотинки плаща Калин Терзийски на Хайтови, узна HotArena. Такава финансова форма е избрал той, за да заплати на наследниците на писателя от епохата на социализма. Това е приблизителната сума, която Терзийски е осъден да плати на децата на Николай Хайтов, след като ВКС го призна за виновен. Делото, което семейството заведе срещу него, бе заради думи срещу Хайтов в телевизионен ефир. Парите Калин ще плати на стотинки, споделя той пред приятели в мрежата.

Терзийски не крие разочарованието си от решението на съда. Той е категоричен, че това е удар по свободата на словото у нас и той ще се бори срещу него. За целта Калин решава да създаде банкова сметка, която нарича “За правото на свободното говорене”. Именно в нея той ще събира седемте хиляди лева, които дължи и които ще предаде на Хайтови. Минути след като обяви идеята си, десетки последователи на Терзийски заявиха, че ще се включат с финансова помощ за каузата му. Колеги на Калин също го подкрепиха, между които съвременният български писател Деян Енев.

“Не, тези пари Не са за мене! Тези пари са, за да бъдат запушени едни алчни гърла!” – отсича Калин в социалните мрежи. Съдебната битка между Хайтови и Терзийски продължи пет години. Срещу Калин Здравец, Александър и Елена Хайтови заведоха дело, след като в ефир той заяви, че баща им е бил слуга на тогавашната власт. От 30 бона, които искаха наследниците на бележития творец, след делото във Върховния съд Калин ще трябва да плати 7 хиляди. Той се извини няколко пъти за думите си, но тъй като разкаянието му не е било публично, семейството не го прие.

Калин споделя, че за него е важно да спечели моралната победа, и допълни, че се страхува, че “ще се окаже, че може да говори това, което мисли, само този, който може да си плати!”. От своя страна Елена Хайтова казва, че е доволна от присъдата и според нея правдата е възтържествувала. “Не сме искали да печелим пари от него. Важното е да си понесе вината заради куп глупости, които изговори срещу големия Хайтов” – споделя още тя, пише България днес.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

80,8 на 100 хил. души е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 в област Велико Търново

80,8 на 100 хил. души е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 в област Велико Търново

Велико Търново. 80,8 на 100 хил. души е средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 във Великотърновска област. От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че данните са за периода 25 януари – 7 февруари. Трите общини, в които има най-много заразени са Велико Търново (51 човека на домашно лечение и петима хоспитализирани), Павликени (47 човека на домашно лечение и 12 хоспитализирани) и Горна Оряховица (29 човека на домашно лечение и четирима хоспитализирани).

Двама са новорегистрираните заболели през последното денонощие. Общият брой на случаите на коронавирус в региона от началото на пандемията до днес достигна 4 896 души. Активните пациенти са 248, 202-а от които се лекуват вкъщи, а останалите 46 лица са хоспитализирани. Починалите са 335-а, а оздравелите – 4 313-а.
Епидемиологичните проучвания продължават.

Луиза ТРАНЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Извънредни новини за ситуацията с COVID-19 у нас сред среща на Борисов с НОЩ

Извънредни новини за ситуацията с COVID-19 у нас сред среща на Борисов с НОЩБългария се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се ускорява процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лева за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус.

Нови 50 милиона лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори заради пандемията, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

„В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените“, посочи министър-председателят Бойко Борисов в рамките на работното съвещание. Премиерът акцентира, че противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората.

„Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов. Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход.

„Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен. „Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе доц. Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов акцентира, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. „В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, добави министърът на здравеопазването.

Ангелов опроверга появили се напълно неверни твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър подчерта, че средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса – латиноамериканския и южноафриканския.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че значително се увеличава доставката на ваксини като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози.

Кирилов информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя ѝ като това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник“ директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки. Министърът заяви, че след разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори.

„Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, уточни Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката информира, че е обсъдил с национално представените работодателски организации как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU.

„Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември“, отбеляза министърът.

Той докладва, че средствата, достигнали до бизнеса чрез мерките на Българската банка за развитие до момента, са на стойност над 300 милиона лева. До сега по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката „Запази ме“ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лева за 42 000 места.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico