Daily Archives: февруари 10, 2021

Окръжен съд – Варна призна за виновен 62-годишен мъж, превишил пределите на неизбежната отбрана в състояние на уплаха и убил свой познат, но наложи наказание

Окръжен съд – Варна призна за виновен 62-годишен мъж, превишил пределите на неизбежната отбрана в състояние на уплаха и убил свой познат, но наложи наказание

Варна. Варненският окръжен съд призна за виновен 62-годишния Свилен М., за това че на 21.01.2020 г., причинил смъртта на свой познат вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Това съобщиха от пресцентъра на съда . Деянието е извършено в Провадия при превишаване пределите на неизбежна отбрана в състояние на уплаха.

От януари 2020 г. жертвата Ерджан К. и извършителят на престъплението живеели в къща на мъж, на когото помагали в отглеждането на животните му. Двамата съжителствали при скотски условия и били клошари. За да преживяват, събирали вторични суровини и ги продавали. Със спечеленото от предадените отпадъци мъжете си купували алкохол. Отношенията им били добри, като единственото неразбирателство помежду им бил отказът на Свилен да допуска в къщата жената на Ерджан. Подсъдимият обяснявал това със забрана от собственика на имота.

На 09.01.2020 г. Свилен М. изпил доста алкохол в компанията на приятелката си и нейния брат. След това се прибрал в къщата и легнал да спи. Събудил се от удари нанасяни от Ерджан, който го питал защо не пуска жена му в къщата.

Свилен успял да се изправи, взел тухла и отвърнал с нея на ударите на Ерджан. С ръба на тухлата го ударил два пъти в главата. Ерджан се свлякъл на земята, а подсъдимият напуснал помещението. Свилен споделил за инцидента с трима души, като един от тях се обадил на тел. 112. Ерджан бил отведен в болница, където в следствие на тежката черепно-мозъчната травма починал на 21 януари.

В заключението на назначената комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза на Свилен М. вещите лица посочват, че той е действал в състояние на уплаха.
Прокуратурата посочи, че по делото с превес са смекчаващите отговорността обстоятелства. 62-годишният Свилен е съдействал на разследващите органи, направил е самопризнания и е имал добро процесуално поведение, като се е явявал винаги, когато е било необходимо.
Окръжен съд – Варна призна Свилен М. за виновен, но тъй като престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана в състояние на уплаха, съгласно чл. 12, ал. 4 от НК, не му наложи наказание.

Присъдата може да бъде протестирана пред Апелативен съд – Варна.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Маринела Арабаджиева отново била с опасност за живота

Маринела Арабаджиева отново била с опасност за животаПреди дни Маринела Арабаджиева е получила хипертонична криза с повишено кръвно налягане 190/150, а след минути преживява хипотонична криза със стойности 60/40. След като колабира е закарана по спешност в болница, където са ѝ поставени системи. Това съобщи Actualno.com, позовавайки се на близки до семейство Арабаджиеви.

В края на 2019-та животът на Арабаджиева отново бе спасен от медици от МВР болница. Тогава сред здравословните ѝ проблеми са животозастрашаваща хипертония втора степен, спиране на моторните функции на жизненоважни органи, както и многократно колабиране. Тогава, тя е докарана в безсъзнание, а състоянието ѝ е стабилизирано след намесата на специалистите.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Маринела Арабаджиева отново с опасност за живота

Маринела Арабаджиева отново с опасност за живота

Преди дни Арабаджиева е получила хипертонична криза и с повишено кръвно налягане 190/150, а след минути преживява хипотонична криза със стойности 60/40.

 

След като колабира, е закарана по спешност в болница, където са й поставени системи.

 

В края на 2019-та животът на Арабаджиева отново е спасен от медици от МВР болница.

 

Тогава сред здравословните й проблеми са животозастрашаваща хипертония втора степен, спиране на моторните функции на жизненоважни органи, както и многократно колабиране.

 

Тогава тя е докарана в безсъзнание, а състоянието й е стабилизирано след намесата на специалистите.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

15 са новозаразените с COVID-19 в област Велико Търново за последното денонощие

15 са новозаразените с COVID-19 в област Велико Търново за последното денонощие

Велико Търново. 15 са новозаразените с COVID-19 в област Велико Търново за последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция в града.

14-дневната заболеваемост /за периода 27 януари – 9 февруари/ е 74 на 100 хил. души. Общият брой на случаите достигна 4 925, като активните са 254. В болница се лекуват 48 лица, а останалите 206 човека са в домашна изолация. Битката със заразата през изминалите 24 часа е загубила жена 77 години, с което починалите стават 340. Оздравелите са 4331.
Поставени под задължителна карантина са 550 души.

Луиза ТРАНЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Спаси София: Фандъкова дава 15 млн. лв. за прегради в метрото, но „няма пари“ за кварталите

Спаси София: Фандъкова дава 15 млн. лв. за прегради в метрото, но „няма пари“ за кварталитеГрадските активисти от Спаси София сигнализират за нелогично харчене на милиони от парите на данъкоплатците в София, предвидено от управляващите от ГЕРБ. В бюджета за 2021 г. кметът Фандъкова предлага да бъдат похарчени 15 млн. лв. за преградни врати на десет метростанции, докато същевременно за инвестиции в кварталите все „няма пари“.

„В кризисна година, когато всеки лев трябва да се инвестира в проекти, които ще донесат максимална полза за хората, управляващите решават да изхарчат милиони за неспешни, нелогични и непродуктивни проекти. Да се заделят само 10 млн. за инвестиции във всички квартали на София за цялата година и същевременно да се налеят 15 млн. в преградни врати в метрото, е знак за това какви са истинските приоритети и намерения на Фандъкова – глезотии в метрото, докато кварталите тънат в кал и мизерия.“ – категоричен е Андрей Зографски от Спаси София.

Независимият общински съветник Борис Бонев споделя, че е изпратил редица предложения за конкретни подобрения в кварталите, които директно и чувствително ще подобрят живота и ежедневието на гражданите. „Софиянци трябва да знаят как се харчат техните пари. С тези 15 млн. могат да бъдат построени три монтажни паркинга с над 1000 нови места в кварталите, няколко големи междублокови пространства да се превърнат в красиви паркове, да бъде пусната новата автобусна линия 173, която ще свърже южните квартали, както и да бъде цялостно ремонтирана ул. „Народно хоро“ в кв. Овча купел, която е в плачевно състояние. Кое е по-важно и съществено – решаването на всички тези проблеми или прегради на няколко метростанции?“ – риторично пита Бонев.

Градските активисти от Спаси София изразяват съмнение за необходимостта и ефективността на преградите за милиони в столичното метро. „Как е възможно преградите да струват по 1,5 млн. за всяка метростанция и нужно ли е да инвестираме толкова средства в тях точно сега, след като стотици метро системи по света функционират безпроблемно без тях? Ако тези милиони бъдат инвестирани в ремонти на тротоари, улици и безопасни кръстовища, ефектът за безопасността на хората ще бъде значително по-голям.“ – убеден е г-н Зографски от транспортния екип на организацията.

От Спаси София се опасяват, че управляващите от ГЕРБ и Фандъкова са загубили всякаква връзка с реалността, с нуждите и очакванията на софиянци. Активистите се питат защо хората от Овча купел години наред се борят за ремонт на ул. „Народно хоро“ за 3 млн. лв., която е без тротоари и потънала в кал, исканията на живущите от редица квартали биват отхвърляни с вечната фраза „няма пари“, а същевременно Общината намира 15 млн. за поставяне на прегради в метрото? „Чудим се кой нормален кмет би позволил подобно прахосване на милиони за несъществени проекти, докато кварталите са оставени без никаква инфраструктура, половин София е без канализация, липсват програми за ремонти на тротоарите и междублоковите пространства и не е предвиден нито един лев за строителство на паркинги?“ – питат от Спаси София.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico