Daily Archives: февруари 11, 2021

Лудогорец победи Спортист Своге с 3:1 за Купата

Лудогорец победи Спортист Своге с 3:1 за Купата

Разград. Лудогорец се класира за осминафиналите за Купата на България след победа с 3:1 над Спортист (Своге). Отложената среща се игра на стадиона в Разград, въпреки че “шоколадите” бяха домакини.

Два гола в официалния дебют на Валдас Дамбраускас вкара Бърнард Текпетей (18,57). Едно попадение добави Клаудиу Кешеру (59). За тима от Втора лига точен бе ветеранът Деян Христов (48).

Така Лудогорец стана последния осминафиналист в турнира. “Орлите” ще се изправят като гост срещу Царско село в следващата фаза на надпреварата.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Скандал в парламента. Гърневски към депутат от БСП: Дебил

Скандал в парламента. Гърневски към депутат от БСП: ДебилВ парламента избухна пореден скандал, в който отново бе замесен депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. В знак на протест ПГ на “БСП за България” напусна пленарната зала, съобщи Агенция “Фокус”.

Социалистите напуснаха, след като председателстващият Емил Христов отказа да промени наказанието на Спас Гърневски и да го отстрани от заседания на парламента. Причината за искането им бе фактът, че Гърневски нарече “дебил” депутата от БСП Георги Гьоков.

Преди това Христов наказа Спас Гърневски и Павел Шопов с порицание.

“Ще накажа г-н Гърневски с порицание и г-н Шопов за предизвикателното и неколегиално отношение към г-н Гърневски”, каза още Емил Христов. Той призова Спас Гърневски да не протестира срещу наказанието си.

Емил Христов прекъсна изказване по начина на водене на Павел Шопов. Тъй като той отказваше да напусне трибуната, председателстващият го помоли да напусне пленарната зала, след което призова квесторите да го изведат от залата.

От БСП веднага протестираха срещу решението на Христов.

Отказваме да продължим работата си при наличието на Спас Гърневски – ако не бъде отстранен, БСП ще се принуди да стартира подписка за оставката на Емил Христов, обяви народният представител от ПГ на “БСП за България” Иван Ченчев.

“Благодаря, че се опитвате да въведете ред, но късно. Ние отказваме да продължим работата си при наличието на Спас Гърневски в тази зала. Г-н председател, направих първата си процедура по начина на водене по-рано през пленарния ден и ви казах, че мерите с двоен аршин. Сега отстранихте един народен представител от заседание, а народен представител, който всички чухме, обиди председател на парламентарна комисия, и си призна за това, вие го наказахте с едно порицание. Самият вие трябва да дадете пример на всички народни представители, като накажете г-н Гърневски с отстраняване от заседание”, каза още Ченчев.

Спас Гърневски е олицетворение на упадъка и падението на парламента – искаме отстраняването му поне от три пленарни заседания, обяви и заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски.

“Поведението на г-н Гърневски не е за първи път в тази зала такова. Поведението на г-н Гърневски е рецидив в пленарния живот в 44-ото Народно събрание. Неведнъж сме правили компромис и на председателски съвет за поведението на г-н Гърневски и това, че му прощавате два-три пъти днес вече стигна своя връх, когато от място ясно и публично всички го чуха, включително и камери и медии да обиди народен представител нееднократно, председател на парламентарна комисия”, каза още Свиленски.

Не приемам ултиматумите на БСП, отговори им Емил Христов от парламентарната трибуна.

“Ще продължим работа. Аз вече съм взел решение и съм наложил наказанията, които считам за необходими”, заяви още Емил Христов.

“За едно и също провинение не могат да бъдат наложени две наказания”, каза Христов.

Той уточни, че Павел Шопов е бил отстранен, защото е пречел на нормалната работа.

Самият Гърневски обяви, че “никой не може да нарушава заповедите на правителството – другото е анахрия и в този случай комунистическа.”

“Направих умишлено тази реплика, за да стане ясно, че така както има заповед на министъра на здравеопазването към всички българи, които сме длъжни да спазваме тази заповед, реда в страната, реда в тези условия на пандемия. Тук трибуната на Народното събрание, която трябва да бъде стожер на този министър, на тази заповед, когато всеки ден се заразяват хиляди хора, когато всеки ден умират стотици хора, тук парламентът трябва да бъде знак за цяла България и за всеки българин. Тук мога да ви изброя половината днес или са без маски, или маските им са под носовете. Мастит професор излезе с маска под носа”, заяви още Спас Гърневски.

“Г-н председател, от тук насетне българското Народно събрание със своето ръководство е длъжно да въведе железни мерки. Не може цял ден тук в тази зала да има човек без маска. Хора да си свалят маските”, каза още Спас Гърневски.

В крайна сметка депутатите от парламентарната група на “БСП за България” напуснаха пленарната зала.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Елена Йончева се появи насинена на работа

Елена Йончева се появи насинена на работа

Отново със синини под очите се появи на работа в Европарламента Елена Йончева, видя HotArena.Евродепутатката от БСП шокира колегите си със странния си външен вид. Не е ясно каква е причината за синкавите отоци под очите на бившата журналистка, но за втори път в рамките на година се случва тя да се покаже с такива. Преди няколко месеца Йончева отново се изказа от трибуната на Европарламента със синина под едното око, като тогава освен нея имаше и прясно зараснала рана. Впечатление прави, че 56-годишната Йончева доста е занемарила външността си напоследък. 

Лицето й е осеяно с десетки бръчки и петна, а доскоро бяхме свикнали да я виждаме далеч по-опъната. Над главата й са надвиснали буреносни облаци и в личен, и в професионален план. Стана ясно, че Делян Добрев я е осъдил за клевета. Евродепутатката ще трябва да заплати на областния координатор на ГЕРБ Хасково 7 хиляди лева по решение на Районния съд в София. Според мотивите на съда на бившия министър са били нанесени неимуществени вреди, изразени в уронване на доброто му име в обществото и целенасоченото му злепоставяне вследствие на поредица от изказвания в медиите и в Народното събрание покрай т.нар. “кумгейт”, в които Елена твърдеше, че той е назначавал свои роднини в Община Хасково. освен това Йончева трепери и за имунитета си в Европарламента, тъй като е обвинена в пране на пари, пише Ретро. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Варна участва в международнен проект за създаването на пътна карта на чая

Варна участва в международнен проект за създаването на пътна карта на чая

Варна. Областният информационен център-Варна се включи в заключителна международна конференция по проекта CBC BSB TeaWay „Популяризиране на чая като двигател на растежа в региона на Черноморския басейн”, финансиран от програма „Черноморски басейн“ 2014-2020 година, предаде репортер на Радио “Фокус” – Варна . От българска страна по него работи Агенцията за икономическо развитие-Варна.

Онлайн събитието бе организирано от Търговско-промишлената палата на Трабзон, Турция. Участие в него взеха представители на партньорите от Армения, България, Грузия, Гърция и Турция, както и местни заинтересовани страни с отношение към отглеждането на билки и производството на чай. Общият бюджет на TeaWay е 700 хил. евро, а продължителността му – 24 месеца.

По време на конференцията бяха представени изпълнението и постигнатите резултати по проекта, чиято основна цел е популяризиране на чая като двигател на растежа в региона на Черноморския басейн и търсене на възможности за генериране на доходи чрез повишаване на интереса към него.

Сред основните дейности по проекта са създаването на пътна карта на чая с анализ за състоянието на пазара за тази стока и потребностите от нея, както и разработването на програма за повишаване капацитета на земеделските производители и обучаване на хора, които искат да развиват подобен бизнес.

Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Валери Симеонов за КЗЛД пред ФАКТИ: Понякога динамичната работа в Парламента отклонява вниманието от тези комисии

Валери Симеонов за КЗЛД пред ФАКТИ: Понякога динамичната работа в Парламента отклонява вниманието от тези комисии667 дни след края на мандата, мандатът си тече. Става дума за Комисията за защита на личните данни.

Припомняме случая с КЗЛД, за който сме разказвали неведнъж. Председателят и членовете на КЗЛС ca избрани на 15 април 2014 година с Решение на 42-то Народно събрание (нaй-лecнa cпрaвкa зa тoвa мoжe дa бъдe нaпрaвeнa нa caйтa нa КЗЛД). Зaкoнът зa зaщитa нa личнитe дaнни прeдвиждa мaндaт oт 5 гoдини (ЗЗЛД, Глaвa втoрa, чл. 7., aл. 2). Пeтгoдишният мандат нa cъcтaвa е изтекъл на 16 април 2019 година. Oттoгaвa почти 22 мeceцa cъcтaвът ocтaвa нeпрoмeнeн.

В този непроменен състав има изключение. Става дума за излизaнeтo нa Цвeтeлин Coфрoниeв от състава на комисията. Това се случва на 20 нoeмври 2019, когато Софрониев поема зaм.-кмeтcки пocт (прoвeркa в Интeгрирaнaтa инфoрмaциoннa cиcтeмa нa държaвнaтa aдминиcтрaция). На практика това създава известни съмнение за легитимността на комисията, по отношение на това, че тя по закон (ЗЗЛД, Глaвa втoрa, чл. 7., aл. 2) трябва да има председател и четирима членове. От 20 ноември 2019 година обаче тя се състои от председател и трима членове, което означава, че решенията в нея се взимат с четен брой гласове – 4, вместо с пет гласа.

Председател на КЗЛД в момента е Венцислав Караджов. Члeнoвe нa кoмиcиятa към тoзи мoмeнт ca Цaнкo Цoлoв, Мaрия Мaтeвa и Вeceлин Цeлкoв (нaй-лecнa cпрaвкa зa тoвa мoжe дa бъдe нaпрaвeнa нa caйтa нa КЗЛД). Мaндaтът им би трябвaлo дa бъдe 60 мeceцa и да е приключил на 16 април 2019 година, но продължава и до днес с помощта на „вратичка“ за закона: „Прeдceдaтeлят и члeнoвeтe нa кoмиcиятa изпълнявaт функциитe cи и cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им дo избoрa нa нoвитe прeдceдaтeл и члeнoв“ (ЗЗЛД, Глaвa втoрa, чл. 7., aл. 2).

„В мoмeнтa Кoмиcиятa рaбoти нoрмaлнo в нaмaлeн cъcтaв. Тeoрeтичнo, aкo имa cпoрeн кaзуc, при кoйтo члeнoвeтe нa Кoмиcиятa ce рaздeлят пo рaвнo (2 нa 2 глaca), тoгaвa нe мoжe дa ce взeмe рeшeниe, нo тoвa зaceгa изглeждa тeoрeтичeн вaриaнт, въпрeки чe мoжe дa ce cлучи нa прaктикa“, коментира за ФАКТИ председателят на КЗЛД Венцислав Караджов. Относно процедурата за избор на нов състав на комисията, той каза: „Предполагам, че тази процедура е в напреднал етап“.

След това от ФАКТИ се свързахме с заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Направихме го, защото именно подписът на Христов стои под Решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни от 24 юни 2020 година. Нa въпрoca дaли ce знae, чe прeдceдaтeлят и члeнoвeтe нa Кoмиcия зa зaщитa нa личнитe дaнни ca c изтeкъл мaндaт, Eмил Хриcтoв oтгoвoри: „Знae ce, рaзбирa ce. Прocтo в мoмeнтa ce oбcъждa прoцeдурaтa зa пo-нaтaтък”. „Нe e някaкъв прeцeдeнт и нe e нeщo, кoeтo би трябвaлo дa прeдизвиквa бeзпoкoйcтвo. Кoмиcиятa cи рaбoти зa нac нoрмaлнo”, кaзa още тoй.

След това от ФAКТИ ce cвързaхмe и c нaрoдния прeдcтaвитeл oт ПГ „Oбeдинeни пaтриoти“ и член на ВМРО Иcкрeн Вeceлинoв, зa дa пoпитaмe дaли въпрocът e бил oбcъждaн нa кoaлициoнeн cъвeт. „Нe e имaлo кoaлициoнeн cъвeт oт мeceци. Нe e oбcъждaнo“. Нa въпрoca дaли e казусът e oбcъждaн нa прeдхoдни кoaлициoнни cъвeти, тoй oтгoвoри: „Нямaм cпoмeн. Aкo e билo, e билo нeщo дocтa oтдaвнa“.

Прoвeдoхмe и рaзгoвoр и c пaрлaмeнтaрния ceкрeтaр нa вицeпрeмиeрa Тoмиcлaв Дoнчeв – Cтeфaн Илиeв, зa дa пoпитaмe дали oт Миниcтeрcкия cъвeт ca били oкoмплeктoвaни дoкумeнти oтнocнo кaндидaти зa нoв cъcтaв нa КЗЛД. „Нямaм никaквa прeдcтaвa“, кaзa тoй.

В Зaкoнa зa зaщитa нa личнитe дaнни e пocoчeнo, чe „члeнoвeтe нa кoмиcиятa и прeдceдaтeлят ѝ ce избирaт oт Нaрoднoтo cъбрaниe пo прeдлoжeниe нa Миниcтeрcкия cъвeт зa cрoк 5 гoдини и мoгaт дa бъдaт прeизбирaни зa oщe eдин мaндaт“ (ЗЗЛД, Глaвa втoрa, чл. 7., aл. 2). В Прoцeдурнитe прaвилa зa кaндидaтирaнe и избoр нa cъcтaв e кaзaнo: „Прeдлoжeниeтo зa кaндидaти зa прeдceдaтeл и члeнoвe нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни ce внacя в пиcмeнa фoрмa oт Миниcтeрcкия cъвeт“.

Продължително се опитвахме се да се свържем с вицепремиера Томислав Дончев и неговата пресслужба, за да получим отговори на въпросите си за КЗЛД. Изпратихме и писмени запитвания към пресслужбата на вицепремиера Дончев, към пресслужбата на Министерството на вътрешните работи и лично към министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, на които очакваме отговор.

По-рано днес от ФАКТИ се свързахме още със заместник-председателя на Народното събрание и председател на НФСБ Валери Симеонов, за да говорим по темата. Още в началото на разговора Симеонов потвърди, че действително мандатът на КЗЛС е изтекъл отдавна.

На въпроса дали се водят разговори за избор на нов състав на КЗЛД, Симеонов отговори: „Водят се разговори. Имахме даже предложения за кандидатури. Само че имаше едни интервюта на тяхна представителка, която малко обруга управлението и чисто Борисов. Оттам нататък ГЕРБ леко се оттеглиха, забави се процедурата“.

Предлагаме кандидатури, въпросът е дали технологично ще стигне времето в това Народно събрание да бъде сменен съставът. Редно е обаче, виждате, че така е доста време“, каза още Симеонов.

На въпроса защо досега не се е случила смяна на състава, той отговори: „Не е само тази комисия. Не винаги трябва да се търси някаква конспирация или замисъл. Понякога динамичната работа в Парламента отклонява вниманието от тези комисии и нещата се забавят. Не само там има забавяне – има забавяне и в други комисии, и в други органи, които са подопечни на Народното събрание“.

„Подготвени са документи“, каза Симеонов и допълни: „Въпросът е дали ще остане време да влязат в пленарна зала, иначе всичко е подготвено по Комисията за защита на личните данни“.

Отговори на въпросите защо съставът на КЗЛД не е сменен близо две години след края на мандата и тече ли процедура по издигане на кандидатури за нов състав очакваме от правителствената пресслужба, които в разговор от по-рано днес ни увериха, че ще получим отговор.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico