Daily Archives: февруари 13, 2021

Провеждането на Луковмарш беше прекратено със заповед на кмета Йорданка Фандъкова

Провеждането на Луковмарш беше прекратено със заповед на кмета Йорданка Фандъкова

София. БСП – София призовава за забрана на Луковмарш и демонстрации, базирани на расова, етническа, религиозна нетърпимост и антисемитска пропаганда. Това каза по време на днешното заседание на Столичния общински съвет Калоян Паргов, председател на БСП в София, в декларация от името на БСП – София по повод т.нар. Луковмарш, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Изключително приятно ме изненада г-жа Едрева в навечерието на парламентарните избори, когато след повече от 10 години пребиваване в Столичния общински съвет най-после се присъедини към европейската и демократична линия, в която се осъждат на глас фашистките прояви. Поздравление за г-жа Едрева, за еволюцията на ГЕРБ и на кмета Фандъкова. От 2003 г. досега БСП – София многократно е призовавала институциите да предприемат необходимите действия, за да се предотврати провеждането на парада на омразата Луковмарш, който тази година ще бъде на 13 февруари“, посочи Паргов.

„Ние, столичните социалисти, сме убедени, че е огромна грешка да се допусне провеждането на това шествие и ще поздравим за пореден път всички институции, които се ангажираха с ярка позиция и действия по отношение на неговото възспиране. Такива шествия – с участие на поддръжници на един човеконенавистен режим и с една идеология, която символизира най-мрачните моменти на европейската история на 20 век е срам за една европейска столица. Българското общество трябва да отстоява споделените ценности на ЕС, сред които са заклеймяването на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация – нещо, което БСП и в частност Градската организация отдавна е направила. Българските институции са призвани да отстояват спазването на законите в страната. БСП – София призовава за забрана на подобен вид движения, действия и демонстрации, базирани на расова, етническа, религиозна нетърпимост и антисемитска пропаганда“, допълни той.

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Протест в София срещу Луковмарш (СНИМКИ)

Протест в София срещу Луковмарш (СНИМКИ)Преди очаквания днес традиционен Луковмарш, в центъра на София се проведе протест срещу провеждането му. Проявата е под мототото „Без нацисти по улиците ни!“, съобщи бТВ.

Противниците на Луковмарш се събраха в градинката до сградата на Музея за история на София. Срещу фашизма трябва да има съпротива, заявиха присъстващите.

Очаква се днес следобед в София да се съберат участници в т. нар. Луковмарш, въпреки че шествието отново не беше разрешено от Столичната община. Организатор е Българският национален съюз, а мотото: „Ние не капитулираме“.

Прокуратурата поиска да се прекрати регистрацията на организаторите на “Луковмарш”

Миналата година проявата беше ограничена до митинг пред къщата на генерал Христо Луков.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Поли Генова слабее с торта

Поли Генова слабее с торта

Певицата Поли Генова е започнала строг хранителен режим.

Блондинката, която преди три дни отпразнува 34-тия си рожден ден, не хапна дори традиционна шоколадова торта. Вместо това поръчала на баба си да й приготви безглутенов сладкиш с банани. Поли не иска да сваля килограми, а да води здравословен начин на живот писа „Телеграф“.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Доц. Атанас Мангъров: Крайно време е тези абсурдни мерки да бъдат спрени

Доц. Атанас Мангъров: Крайно време е тези абсурдни мерки да бъдат спрени

Варна. Крайно време е да се намери начин тези абсурдни мерки да бъдат спрени. Това заяви на пресконференция във Варна доц. Атанас Мангъров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Днес доц. Мангъров бе избран за водач на листата на АБВ във Варна и благодари за гласуването му доверие.

„Считам, че сега е моментът, в който всички хора, които не са съгласни с мерките и икономическата разруха, до която се стигна, да излязат и да дадат своя глас за връщането към нормалността“, заяви още доц. Мангъров.

По думите му във Варна най-силно засегнати от настоящата ситуация са хората в туристическия сектор.
„Известно е, че за миналата година спадът в сектор „Туризъм“ е около 70%. Именно затова е толкова важно хората да излязат и да гласуват разумно, за да могат нещата да се върнат в нормалното си състояние“, посочи доц. Атанас Мангъров.

Според него един не особено тежък медицински проблем се използва по особено брутален начин за налагане на нелепи мерки.
„Виждаме, че в магазини и автобуси хората са един до друг, а същевременно други обекти, като например ресторанти и фитнеси хората са изолирани. Затова смятам, че всичко това трябва да престане, а това ще се случи когато хората излязат да гласуват за връщане на нормалния начин на живот“, кдопълни доц. Атанас Мангъров.

Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Кабинетът ще налива половин милиард в новия ВиК мастодонт

Кабинетът ще налива половин милиард в новия ВиК мастодонтДържавният ВиК холдинг, едно от любимите отрочета на въдворения от ГЕРБ държавен капитализъм, е нарочен за първостепенен бенефициент на средствата, които България ще иска по плана за възстановяване на ЕС във водния сектор. За целия сектор правителството предвижда да получи над 600 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а близо 500 млн. от тях е предвидено да отидат в “Български ВиК холдинг”, който е шапката на всички публични ВиК дружества у нас и централизира управлението им в МРРБ, пише “Медиапул”.

При създаването му преди година правителството наля в него 1 млрд. лв. от централния бюджет и както поясни премиерът Бойко Борисов, чрез холдинга “ще може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа”.

Държавният мастодонт се появи след години мъчителни реформи на водният сектор у нас с европейски средства. Въпреки отчетените досега инвестиции, обаче, течовете не намаляват, а растат и вече доближават 62 на сто.

От заявката на правителството към Брюксел става ясно, че разчита с парите за ВиК по Механизма за възстановяване и устойчивост след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, да решава “старо поколение” проблеми – изграждане на канализация и пречиствателни станции за отпадни води в малките населени места, както и инсталиране на водомери на язовирите за по-добра отчетност на водоползването.

Според данните на НСИ към края на 2019 г. у нас има едва 12 353 км канализационна мрежа, но голяма част от малките населени места нямат такава, дори 30 на сто от софиянци са със септични ями. За водомерите, които да отчитат ползването на вода от язовирите, през миналата година екоминистърът Емил Димитров каза, че масово такива липсват по изкуствените водоеми и операторите не плащат реалните такси за водата, която е държавен ресурс.

Явно правителството е решило да се възползва от евросредствата и да реши част от тези проблеми, като намеренията са да се налеят около 480 млн. лв. европейско финансиране в държавния ВИК холдинг за изграждане на канализация на населените места с жители от 2 хил. до 10 хил. души.

Други 134 .630 млн. лв. са предвидени за измервателни уреди, които да отчитат количествата, ползвани от водоснабдителните дружества, напоителните системи и НЕК за производство на електроенергия. Част от сумата трябва да отиде за системи за измерване нивото в язовирите в реално време, за да се следи постоянно нивото им и да се контролира по-добре процесът по изпускане на водите при нужда.

Проектът за канализацията и пречиствателните станции за отпадни води е с индикативна стойност 606.250 млн. лв., като сумата е завишена спрямо заложените 575 млн. лв. в първоначалния вариант на плана за възстановяване и устойчивост. Държавният ВиК холдинг трябва да финансира 20% от цялата сума (21.250 млн. лв.)

В обосновката на проекта правителството посочва, че за да се осигури съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31.12.2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5.8 млрд. лева, като за селищата с между 2 000 и 10 000 души средствата са около 3.9 млрд. лева, каквито националният бюджет и и ВиК операторите – повечето от които държавни и държавно-общински, не могат да осигурят.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico