Daily Archives: февруари 16, 2021

Със специален робот проучват състоянието на Бургаския залив

Със специален робот проучват състоянието на Бургаския заливС помощта на специален робот за подводни изследвания Община Бургас и Университет “Проф. д-р Асен Златаров” ще извършат мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив, съобщи БНР.

То ще се реализира в рамките на проект “Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, по който ще бъде осигурен апаратът.

За закупуването на специализирания робот ще бъде обявена обществена поръчка, като очакванията са апаратът да бъде доставен в рамките на половин година. Той ще се използва за научна и изследователска дейност от университета.

Самият робот ще се управлява дистанционно от оператор, ще може да се потапя на дълбочина до 30 метра, като по този начин ще се извършва заснемане на морското дъно в определените 6 полигона в Бургаския залив. По време на подводните изследвания ще бъде събрана възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Заснетите от робота кадри с отпадъци ще бъдат анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. Ако се установи наличие на отпадъци с по-големи размери, ще бъдат използвани водолазни екипи за изследването им на място и при възможност ще се изваждат от водата. По този начин ще се постигне двоен ефект. От една страна ще се придобие пълна информация за вида и състоянието на плаващите и отложените по морското дъно отпадъци. От друга страна ще се предприемат необходимите дейности за тяхното почистване, което ще допринесе за подобряване на околната среда.

Разработването на научната база данни за състоянието на Бургаския залив в зоните със силно влияние на човешката дейност ще бъде основа за изработването на стратегии за намаляване на замърсяването и опазването на природните ресурси.

Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т. нар. “син растеж”. Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет “Проф. д-р Асен Златаров” ще разкрие нова дисциплина “Полимерни замърсители в морска среда” към магистърски програми “Екология и опазване на околната среда”, “Екология и екологичен мениджмънт” и “Технология на материалите и материалознание”.

Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг. Резултатите от направените подводни изследвания ще бъдат представени на научна екоконференция и две събития тип “научно кафене”, в които ще участват учени, представители на бизнеса и местната общност. По време на дискусиите ще се обсъдят различни идеи за опазването на природните ресурси.

Освен изследването на морските води, ще бъде разработен “син етикет”. Знакът ще се поставя на заведение, което се е включило в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлага пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

УСЛОВИЯ, РЕД И ТАРИФА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВРЕМЕ ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НАСРОЧЕНИ ЗА 4 АПРИЛ 2021 Г.

УСЛОВИЯ, РЕД И ТАРИФА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВРЕМЕ ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НАСРОЧЕНИ ЗА 4 АПРИЛ 2021 Г.

УСЛОВИЯ, РЕД И ТАРИФА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВРЕМЕ ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НАСРОЧЕНИ ЗА 4 АПРИЛ 2021 Г.

ЦЕНИТЕ НЕ НАДВИШАВАТ СРЕДНИТЕ ПАЗАРНИ ЦЕНИ ЗА ТЪРГОВСКА РЕКЛАМА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ.

 
УСЛОВИЯТА, РЕДА И ТАРИФАТА СА  ПУБЛИКУВАНИ НА СТРАНИЦАТА НА ИНТЕРНЕТ САЙТА “hotarena.net” – предоставящ онлайн новинарски услуги към дата 19.02.2021г.

на „ХОТ АРЕНА“ ООД, ЕИК: 202364150, със седалище и адрес на управление:гр. София, ул. Краище №1, представлявано от Русислав Грозданов Димитров и Светослав Владимиров Кантарджиев – Управители в качеството на доставчик на медийна услуга, като собственик на интернет сайта “hotarena.net” – предоставящ онлайн новинарски услуги.

  1. Платена публикация/ хроника, събитие, обръщение, послание/ в сайта hotarena.net – 700 лв.
  2. Публикуване на предизборен спот в сайта hotarena.net  – 700 лв. на ден
  3. Предоставяне на банер/ рекламна площ – 728/90 в сайта hotarena.net – 350 лв. на ден
  4. Изработка на банер/ рекламна площ – 728/90 в сайта hotarena.net – 700 лв.
    <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

34 нови случая на COVID-19 са установени в област Бургас през изминалото денонощие

34 нови случая на COVID-19 са установени в област Бургас през изминалото денонощие

Бургас. 34 нови случая на COVID-19 са установени в областта през изминалото денонощие. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Новите случаи са регистрирани в общините Бургас (20), Несебър (7), Царево (2), Айтос (1), Карнобат (1), Камено (1), Руен (1) и Приморско (1).

От тях четирима са хоспитализирани, сред които няма такива, които да се намират в тежко състояние. Всички останали са на лечение в домашни условия. Сред новозаразените има един учител и един ученик.
Няма починали през изминалото денонощие.

„Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 към момента са 13 655. Излекувани са 10 129 лица”, посочват още от Регионалната здравна инспекция.

Мария ПОПЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Брутният вътрешен продукт се е свил с 3,8%

Брутният вътрешен продукт се е свил с 3,8%Българската икономика нараства през четвъртото тримесечие на 2020 г. с 2,1% спрямо третото тримесечие, когато се е разширила с 3,9%, показва експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. обаче БВП се свива с 3,8%, но след спад с 4,6% през периода юли – септември и с цели 7,8% през април-юни, когато беше отбелязан най-големият икономически спад в нашата страна от началото на 1997 година заради въведените през второто тримесечие на миналата година строги карантинни мерки за ограничаване на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Според експресната оценка на НСИ за четвъртото тримесечие на 2020 година брутният вътрешен продукт в номинално изражение възлиза на 32,0769 млрд. лева, а реализираната добавена стойност е в размер на 27,7781 млрд. лева.

Най-голям дял в БВП отново заема крайното потребление (80,4% от БВП), което в стойностно изражение възлиза на 25,796 млрд. лева. През четвъртото тримесечие бруто капиталообразуването е за 6,9928 млрд. лева и заема 21,8% от БВП на страната.

Експресните данни НСИ показват, че основната причина за регистрирания икономически ръст през четвъртото тримесечие спрямо предхнитте три месеца е увеличението на износа на стоки и услуги с цели 11,3 на сто.

Крайното потребление, което по принцип е ключов двигател за растежа на икономиката, обаче се свива през последните три месеца на миналата година със 7,7% след повишение с 3,2% през третото тримесечие на фона на новите ограничителни противоепидемични мерки в страната в края на 2020 г.

Спрямо година по-рано крайното потребление се сви през четвъртото тримесечие с 5,7% след повишение с 2,7% през предходното тримесечие.

Бруто образуването на основен капитал пък намалява с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 3,5% и намалява със 7,9% спрямо година след понижение с 6,4 през периода юли – септември.

Износа на стоки и услуги през четвъртото тримесечие скочи с цели 11,3% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с едва 2,0% и е в размер на 17,1353 млрд. лева (53,4% от БВП), като бележи спад с 11,2% спрямо последното тримесечие на 2019 г., но след понижение с 20,8% през периода юли – септември.

В същото време вносът нараства през периода октомври – декември 2020 г. с едва 1,2% след сок с 20,8% през третото тримесечие и е в размер на 17,8472 млрд. лева (55,6% от БВП). Спрямо четвъртото тримесечие на 2019г. вносът се понижава с 3,9% след спад с 4,3% през третото тримесечие.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

ЛЮБОВНА АФЕРА! Скандалната Ваня Великова заби пиара Венелин Стефанов

ЛЮБОВНА АФЕРА! Скандалната Ваня Великова заби пиара Венелин Стефанов

Скандалната дива Ваня Великова, по-известна от участието си в предаването Мис Плюс Сайз се залюби не с кой да е, а с един от продуцентите на шоуто Венелин Стефанов.

Новата двойка обяви любовта си публично и то малко преди празника на влюбените Свети Валентин. Младият пиар, работещ с едни от най-известните певци и модели в България е с цели 10 години по-млад от новата си любов.  Само минути след като обявиха връзката си в публичното пространство десетки коментари гласяха: “Знаехме си”, “Време беше да го разкриете” и други.

Припомняме Ви, че Мис Плюс Сайз е чисто ново предаване за едри жени в което скандалната Габровка твърдеше, че лъска чинии с младия Венелин. Стотици реакции имаше и на интимните им моменти в самото предаване.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico