Daily Archives: февруари 17, 2021

Президентът Румен Радев ще посети Правец и село Видраре на 18 февруари

Президентът Румен Радев ще посети Правец и село Видраре на 18 февруари

Правец. Президентът Румен Радев ще посети Правец и село Видраре на 18 февруари. Това съобщиха от пресекретариата на държавния глава.

В 09.45 часа в сградата на Община Правец президентът ще се срещне с кмета Румен Гунински и представители на общинското ръководство.

В 10.20 часа Румен Радев ще посети Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи. Президентът ще разгледа компютърните зали и лаборатории. По-късно държавният глава ще проведе среща с ръководството на училището и млади специалисти-преподаватели.

В село Видраре пред бюст-паметника на Апостола на свободата президентът ще се включи в тържественото отбелязване на патронния празник на Основно училище „Васил Левски“ от 11.30 часа.

От 12.20 часа Румен Радев ще посети Туняковския хан, построен през 1820 г., в покрайнините на село Видраре, където ще разгледа експозицията, посветена на делото на Васил Левски и дейността на местния таен революционен комитет – един от най-големите революционни комитети в България в периода 1870-1872 г.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Само 1,2% са ваксинираните в България

Само 1,2% са ваксинираните в България“В момента 1,2% са ваксинираните в България”, съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

Той подчерта, че до края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че вече няма да има проблем с ваксините като ограничаване на броя на имунизираните.

Като втори проблем проф. Гигов посочи фазовостта на ваксинирането: “От първа до трета фаза имаше преливане. В работни дни има около 5000 ваксинирани, което никак не е малко”.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб акцентира, че вече фазите се смесват и през съботните и неделните дни ще бъдат ваксинирани желаещи от други фази, защото в почивните дни не се явяват хората, заявили желание и могат да бъдат заменени.

“Личните лекари са основни фигури по отношение на ваксинирането на неговите пациенти. Ваксини са осигурени. Той прави списъци, организира реда и заявява ваксините, които РЗИ трябва да му предостави. Обсъждаме тази възможност”, обясни проф. Гигов.

По думите му общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат по-голяма информация по кратката характеристика на ваксините, разработена от експертните съвети към министъра на здравеопазването.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Лъчо от СкандаУ унижи Петканови

Лъчо от СкандаУ унижи Петканови

Лъчо от СкандаУ захапа риалити звездите Александра и Даниел Петканови, узна HotArena.На въпрос в ефира дали той и Тото са скарани, Лъчо отговори: “Да, той купи апартамент на свое име”. Точно това беше причината Петканови да пуснат 60-минутно видео във влога си, в който коментират семейните си проблеми, а именно фактът, че тя купила апартамент само на свое име, пише Телеграф

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Кабелът, причинил смъртта на 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Кабелът, причинил смъртта на 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно

София. Токовият удар, довел до смъртта на 16-годишно момче, най-вероятно е причинен от оголен кабел, свързан с търговски обект в двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, стопанисван от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД. Това показват резултатите от проверка на работна група от столичния Район „Триадица“ във връзка с трагичния инцидент от 14 февруари, съобщиха от районната администрация.

„Район „Триадица“ изказва дълбоките си съболезнования на близките на 16-годишното момче, покосено от токов удар на пешеходна пътека на бул. „Акад. Иван Гешов“. Трагичният инцидент ни разтърси не само като служители, но и като хора, и като родители. Считаме, че истината за случилото се не бива да остане неразкрита, нито отговорните лица-ненаказани.
В името на разкриването на истината, районният кмет Димитър Божилов сформира работна група от експерти, която днес извърши оглед на мястото на инцидента и сне снимков материал, като данните от тази проверка ще бъдат предоставени на разследващите органи“, посочват от районната администрация.

„Най-важните констатации от проверката са следните:
В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:
– Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.
– Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес, 15.02.2021г. Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016г. По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019г., по което до днешна дата няма отговор.
– По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда- чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе“, информират от Район „Триадица“.

„Във връзка с горното, районната администрация адресира писма до Софийска градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, „Улично осветление“ ЕАД и дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.
Район „Триадица“ ще продължи да съдейства на всички органи, ангажирани с разследването, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще, а виновните лица да понесат своята отговорност“, отбелязват от районната администрация.

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Парламентът отхвърли искане за изслушване на Борисов и Фандъкова заради убитото от ток дете

Парламентът отхвърли искане за изслушване на Борисов и Фандъкова заради убитото от ток детеВ началото на пленарното заседание парламентарната група на БСП поиска премиерът Борисов да бъде изслушан в парламента заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова заради инцидента, при който в неделя непълнолетно момче загина от токов удар на столичния булевард „Иван Гешов“, съобщи БНР.

Депутатът Филип Попов призова:

„Подложете го на гласуване, да дойде тука, да обяснят. Ние не обвиняваме за разлика от вас от парламентарната трибуна, но искаме обяснения, защото това е важен въпрос, защото едно българско дете онзи ден загуби живота си“

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви:

„Аз мисля, че компетентните органи работят по тази тема. Не мисля, а съм сигурна и не знам какво може да ни каже министър-председателят като дойде от тази трибуна точно по тази тема“.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обвини опозицията в примитивизъм:

„Напоследък нали знаете, че за срутването Бойко Борисов е виновен, за разваляне на магистралата Бойко Борисов е виновен, в Таити за тайфуна Бойко Борисов е виновен. За какво ви е тук!? Повикайте го някъде и той ще се отзове на вас особено, но вие от сабален да продължавате от онзи негатив от телевизията и да го превръщате в политика, не ви прави чест“.

След проведено гласуване парламентът отхвърли искането на БСП със 103 гласа „против“. В гласуването не участваха депутатите от партия „Воля“.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico