Daily Archives: април 2, 2021

В Левски възнамеряват да създадат фермерски пазар с помощта на НСОРБ и с финансиране от Норвегия

В Левски възнамеряват да създадат фермерски пазар с помощта на НСОРБ и с финансиране от Норвегияfermerski pazarЗапочна поредица от координационни срещи с екипите на 10-те общини, чиито проекти за стимулиране на местното икономическо развитие са одобрени в рамките на проект BGLD-1.002-0001 „Растеж чрез активизиране на местния потенциал – ГАЛОП”, изпълняван от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в партньорство с Норвежката асоциация на местните власти, съобщават от сдружението.
По този повод с експерти от община Левски са обсъдени основните стъпки по изготвяне на стратегията за местно икономическо развитие и бизнес плана на проекта, предложен от местната администрация в рамките на инициативата. Предстои в следващите месеци да бъде проведен обстоен анализ на потенциала на идейните предложения, за да бъде избрана инвестицията, която ще бъде реализирана с грантова подкрепа по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014 – 2021 г.
Съвместно с НСОРБ консултантски екип ще подпомогне общината в подготовката на пилотния проект. При този подход на база на опита на първите 10 общини ще се даде възможност и на останалите да идентифицират своите конкурентни предимства и да получат средства за осъществяването на идеята. За първи път по тази схема ще бъдат финансирани общински проекти с конкретни пазарни измерения и затова на този етап основната задача е да бъде ясно дефиниран фокусът на бъдещите инвестиции, така че проектът не само да просъществува, но и да се превърне в генератор на икономическа активност и да реализира приходи в перспектива.
От формулираните идейни предложения, засега екипът се насочва към създаването на фермерски пазар, който да осигури на местните производители пряк достъп до реализация на продукцията и да се развие като притегателна точка за популяризиране на региона чрез традиционни продукти, представяне на обичаи и да даде възможност за разгръщане потенциала на творчески колективи и читалища.
Предстои да бъде детайлизирана първоначалната концепция, да бъде избрана подходяща локация и прецизно да бъдат определени заинтересованите страни, които ще бъдат включени в процеса на подготовка както на документите, така и в бъдещото реализиране на проекта.

Powered by WPeMatico

ВАС остави в сила решението на Административен съд – София град, разрешаващо видеонаблюдението на изборите, и отложи делото за 14 април

ВАС остави в сила решението на Административен съд – София град, разрешаващо видеонаблюдението на изборите, и отложи делото за 14 април

София. Върховният административен съд (ВАС) излезе с определение във връзка видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС. Тричленният състав остави без разглеждане искането за спиране на изпълнението на обжалваната част от акта – съвместни указания на ЦИК и КЗЛД относно обработването и защитата на личните данни, приети на 8 февруари 2021 г. Съдът е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане. Такова възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват. Поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. Датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите – 4 април. Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април.

Искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни беше направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от „Демократична България – Обединение“.

Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд – София град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание. По време на заседанието днес жалбоподателите направиха възражение срещу даване ход на делото, тъй като не е изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни.

Поради тези причини съдът не даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

СО: С 1330 повече места в детските градини

СО: С 1330 повече места в детските градиниЗа учебната 2021/22 година ще бъдат обявени с 1330 повече места за децата в яслена и първа градинска група в сравнение с 2020 година, обявиха от Столичната община.

Според Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, човек, който не е наясно за какво става въпрос би си помислил, че са построили градини, а не са.

“Всъщност приемът всяка година е различен, защото в дадена детска градина пускат толкова места за първа група, колкото деца напускат четвърта. В този ред на мисли, коректно би било СО да обяснят откъде идват тези места в повече спрямо предната година. Като човек, който следи поредна година местата, първото, което ми прави впечатление е, че са пуснати повече места за деца с хронични заболявания. Нещо, което е безмислено, защото толкова много деца с ТЕЛК няма“, казва Антонина Кенова.

От Столичната община информират, че броят на свободните места е приблизително 13 000.

Първото класиране ще се проведе на 14 май 2021 година и ще е под граждански контрол /онлайн/.

А до 7 май родителите ще имат възможност да актуализират информацията в профилите си, както и да пренареждат желаните от тях детски градини.

“863 места повече са обявени за първа градинска група, 467 повече са местата за деца в яслена възраст спрямо предходната година”, обяви Столичната община.

Според Антонина от инициативния комитет местата отново не са достатъчни. След справка със системата за електронно кандидатстване и данни от националния статистически институт сметката за свободните места според нея е различна.

“Бих посочила следните данни от НСИ и ИСОДЗ, за да стане ясно колко малко са местата всъщност! Родени през 2019 г. – 13 075, а през 2018 г. – 13 060. Да предположим, че и през 2020-та са около 13000 (все още няма данни на страницата на НСИВ ИСОДЗ са обявени както следва: около 2000 места за набор 2020, 3700 за набор 2019. Миналата година в набор 2019 са приети 2000 деца. И какво излиза от тези числа? 13 000 родени през 2019 г., а през 2021-ва, когато са на възраст между 2 и 3 години едва за 5700 деца има места. За родените миналата година – 2000 места за 13 000 деца“, уточни Кенова.

Така според нея единственото положително тази година е новата електронна система за прием в първи клас.

“Най-накрая ще се преустанови практиката за нерегламентирано записване в първи клас”, допълни Антонина Кенова.

Системата тръгна на 29.03. Кандидатстването и записването тази година ще е възможно изцяло електронно. Всичките документи, за които трябваше родителите да чакат пред районните администрации, също ще се проверяват електронно.

Системата стартира с леки проблеми и малко забавяне, но генерално кандидатстването сега ства в пъти по-лесно и бързо, а с времето системата ще се доусъвършенства и софтуера ще работи без грешки.

Свободните места за прием в първи клас за учебната 2021/2022 година ще бъдат обявени на 19 април.

За приема в детски ясли, детски градини и подготвителните групи в училищата от тази кампания се въвежда и нов критерий, свързан с постоянния/ настоящ адрес на един от родителите/ за яслена и първа градинска групи/ и на детето /за втора, трета и четвърта групи в детските градини и подготвителните групи в училищата/.

Адресът е обвързан с определени срокове /през последните над 3 години, от 1 до 3 години и до 1 година/, като с най-голям брой точки се ползва постоянният адрес през последните над 3 години – 4 точки.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Имало ли е изневяра? Изкусителна сексбомба се фука с Кристиано Роналдо + СНИМКИ

Имало ли е изневяра? Изкусителна сексбомба се фука с Кристиано Роналдо + СНИМКИ,,

Изневерил ли е Кристиано Роналдо на любимата си Джорджина, питат се всички в Сърбия след пикантна новина за звездата, публикувана в местните медии.

Оказа се, че по време на престоя на националния отбор на Португалия в Белград за световната квалификация, една госпожица от Нови Сад се е добрала до футболиста, въпреки всичките мерки покрай пандемията от коронавирус. Тя се казва Биляна Драгаш и е натъпкана със силикон. Брюнетката сама се похвали за срещата си с Роналдо и така предизвика лавина от клюки и коментари.

„Срещата ни не беше случайна. Чаках го. На летището комуникирахме с жестове. В хотела беше трогателно, не ми стигат думите да опиша чувството. С ръка ме повика да отида до него и ми позволи да се снимаме. Дадох му телефона и той направи селфи“, разказа изкусителката, която сама себе си нарича Мис Биляна и учи за зъботехник.

Оказва се, че това не е първата среща между португалеца и сръбкинята. Тя е луда по него и не пропуска случай да го види на живо. „Аз съм голям негов фен. Бях в Будапеща, когато Португалия играеше там, а също в Торино. Той ме позна. Имаме някакви отношения, общуваме, но се държим на дистанция един от друг. Нищо не се е случило между нас“, оправда се мацката, цитирана от Монитор.

„От „Маракана“ избяга, но не и от Биляна“, написаха медиите в Сърбия, припомняйки инцидента от края на мача Сърбия – Португалия, който завърши 2:2. В последната минута Кристиано вкара редовен гол, но съдията прецени, че топката не е преминала голлинията и го обвини. Бесен, Роналдо захвърли капитанската си лента и напусна терена.

<strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Банда Банда и Йоко се хванаха за гушите

Банда Банда и Йоко се хванаха за гушите

Певицата Йоко Захариева и панелистката в „На кафе“ Андреа Банда Банда започнаха открита онлайн война в Instagram.

Причината е твърдението на Захариева, че заради личното отношение на брюнетката участието в сутрешното предаване по повод новата й песен било отказано. Лошите чувства между Андреа и Йоко се породили в следствие на негативен коментар от страна на певицата по повод телевизионните изяви на синеоката водеща. От своя страна Банда-Банда отговори на обвиненията с дълги саркастичен пост в профила си в Instagram, писа Телеграф.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico