Daily Archives: април 21, 2021

Кметът на Община Червен бряг участва в международен уебинар, организиран от Френското посолство

Кметът на Община Червен бряг участва в международен уебинар, организиран от Френското посолство

Кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов взе участие в международен уебинар, организиран от Френското посолство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Темата на онлайн семинара беше устойчивото възстановяване чрез енергийна ефективност на сградния фонд и бе открит от френския посланик Н.Пр. Флоранс Робин, информират от Пресцентъра на Общината.

В уебинара участваха представители на френски и български общини, както и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на френското Министерство на екологичния преход. Г-жа Робин подчерта значението, което отдаваме на децентрализираното сътрудничество между България и Франция, и припомни съществуващите възможности за финансиране на проекти за партньорство между френски и български общини.

Френските експерти представиха стратегията на френското правителство за енергийна ефективност в контекста на зеления пакт, както и енергийната политика на Страсбург и Еврометрополия Страсбург на ЕС.

Темата на презентацията на д-р Цветан Костадинов бе „Водородът – зелени иновации за качествен живот на нашите граждани”. Кметът Костадинов представи ефективността от реализацията на проекта „Водородно училище за зелено бъдеще”, с което Червен бряг стана първата община в България, която въведе водородно отопление в публична сграда и предизвика оживена дискусия и въпроси от страна на участниците в уебинара.

Драгомир Цанев – изпълнителен директор на ЕнЕфект поздрави Кмета на Червен бряг за смелостта и за погледа в бъдещето с направения избор за водородното отопление. А Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ първа подкрепи идеята да се направи среща между общините на тема Екоенергия.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Каратеките от Спартак-Плевен със злато, сребро и три бронза от Национално първенство по карате

Каратеките от Спартак-Плевен със злато, сребро и три бронза от Национално първенство по каратеYoan TonovНа провелото се Национално първенство по карате на 17 и 18 април в София, в конкуренцията на 591 състезатели от 30 клуба, състезателите на Спартак-Плевен спечелиха 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови медала, съобщават от клуба. И уточняват, че с 12 участници се представи клуба на тазгодишното първенство.
Златният медалист е Йоан Тонов в дисциплината кумите род. 2010 г. до 40 кг. В конкуренция от 16 състезатели и 4 перфектни срещи шампионската титла остана в Плевен.
Сребърният медал спечели Стефани Иванова отново в кумите при девойки род.2008 г. На финала тя загуби от състезателката на клуб Шурикен.
Бронзовите медали в кумите спечелиха Християн Спиридонов при момчета род.2010 г. тежка категория и Тихомир Тодоров при юноши род. 2008 г. отново тежка категория.
Медал в дисциплината Ката при жени спечели Мирела Йолова. След дълга пауза от две години, Мирела отново намери място в престижната тройка.
На пето място при мъже в дисциплината кумите се класира Ивайло Боев. Конкуренцията беше силна от състезатели с дългогодишен опит. На 5 място се класира и Ивайло Василев при 10-11 г. момчета в кумите.

Powered by WPeMatico

В подкрепа на бизнеса предлагат частично освобождаване от такси за ползватели на общински терени

В подкрепа на бизнеса предлагат частично освобождаване от такси за ползватели на общински терениkomisiya podkrepa biznesСформираната с решение на Общинския съвет в Плевен Временна комисия за обсъждане на мерки в подкрепа на бизнеса в условията на извънредната епидемична обстановка, е готова с предложение за частично освобождаване на физически и юридически лица, ползватели на терени общинска собственост, от задължения за заплащане на местни такси за определен период от време.
На свое заседание, проведено на 12.04.2021 г., Комисията, избрана с Решение №496/25.03.2021 г. на ОбС – Плевен, разгледа отворено писмо от Сдружението на заведенията в България относно предприемане на действия в подкрепа на бизнеса в общината. След разисквания и изслушване и на представители на общинската администрация, Комисията предлага следните конкретни мерки:
– Освобождаване частично, в размер на 50%, за определен период от време от заплащане на такса по чл.72 от Закона за местните данъци и такси на физическите и юридически лица – ползватели на терени, общинска собственост, с издадени разрешения за разполагане на летни градини пред заведения за хранене и развлечение, които са ограничили дейността си в извънредната епидемична обстановка вследствие на наложените мерки.
– Освобождаване частично, в размер на 50%, на физическите и юридически лица в община Плевен от заплащане на такса за издаване на разрешение за удължено работно време на стационарни търговски обекти – заведения за хранене, развлечения и др., по чл.4 от Наредба №14 за търговската дейност на територията на общината.
В състава на Временната комисия влизат 9 общински съветници – председател е Свилен Трифонов, членове са: Владислав Монов, Валентина Вълчанова, Борислав Георгиев, Николай Маринов, Пепо Петков, Ристем Халкоглу, Димитър Карамфилов и Цветелин Горанов. Комисията ще представи предложението си следващата седмица първо на заседания на ПК по „Бюджет и финансова политика“ и ПК по „Стопанска политика и транспорт“, след което и на заседанието на Общинския съвет.

Powered by WPeMatico

Президентът Румен Радев проведе работна среща с посланика на САЩ Херо Мустафа

Президентът Румен Радев проведе работна среща с посланика на САЩ Херо Мустафа

София. Президентът Румен Радев проведе днес работна среща на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във фокуса на срещата бяха теми от дневния ред на двустранните отношения, икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и САЩ, както и предстоящото домакинство на страната ни на инициативата „Три морета“, на която САЩ са стратегически партньор заедно с Европейската комисия и Германия.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Радев отличи проф. Екатерина Трендафилова с Почетния знак на държавния глава

Радев отличи проф. Екатерина Трендафилова с Почетния знак на държавния главаДържавният глава Румен Радев удостои днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 изтъкнатия юрист проф. Екатерина Трендафилова с Почетния знак на Президента на Република България. Отличието е за нейния значим принос за развитието на националните, европейските и правни традиции и по повод 16 април, Ден на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

Проф. Екатерина Трендафилова е експерт в областта на наказателното право и наказателния процес, международното наказателно правосъдие, хуманитарното право и защитата на правата на човека. Дългогодишен преподавател е по наказателно процесуално право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През ноември 2020 г. е преназначена за втори мандат като председател на Специализираните съдебни състави за Косово, където е избрана през 2017 г. От 2006 до 2015 г. е съдия в Международния наказателен съд.

В словото си държавният глава отбеляза професионализма и моралните качества на проф. Трендафилова. Румен Радев подчерта, че именно благодарение на тях тя е утвърден специалист с международно признат авторитет. „Пожелавам ви с безценния си опит да продължите да обогатявате българската правна наука и практика и достойно да представлявате България “, заяви още Румен Радев.

Проф. Екатерина Трендафилова благодари за оказаната чест. Тя изтъкна, че професионалният ѝ път и работата ѝ като юрист се дължат на образованието, получено в България и на колегите, с които е работила –всички мотивирани от една цел – да дадат своя принос за по-доброто настояще и бъдеще на страната ни.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico